Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik flyttar huvudkontoret - det här har hänt

Lagom till 150-årsjubileet flyttar verkstadskoncernen Sandvik huvudkontoret till Stockholm. Stora delar av den övriga verksamheten i Sandviken, med över 6 000 anställda, kan komma att säljas.

Annons

– Det kommer att bli en väldigt turbulent tid nu framöver, konstaterar Tomas Kärnström, IF Metalls personalrepresentant i Sandviks styrelse, efter beskeden från bolagets nye vd och koncernchef Olof Faxander.

Under en presskonferens om Sandviks nya strategi var Faxander noga med att påpeka att inga varsel har lagts.

– Men det kan komma sådana beslut i framtiden. Nu har vi precis utnämnt ett antal nya affärsområdeschefer. De måste få tid att se över sina organisationer. Men under hösten måste vi ha en klar bild.

Stora förändringar
Och även om det inte blir några stora neddragningar kan tusentals av koncernens anställda i Sandviken stå inför förändringar.

Huvuddelen av den lokala personalstyrkan jobbar inom Sandvik Materials Technology (SMT) – ett affärsområde som, om lönsamheten inte förbättras, kan komma att säljas.

– Det kan vara så att man kan bygga ett starkare SMT med en annan partner. Men den frågan är inte aktuell i dagsläget, sade Faxander.

Även Construction, ett annat affärsområde, kan hamna på säljlistan om marginalerna inte höjs rejält.

Kommunalråd beklagar
Sandvikchefen möblerar också om i ledningsgruppen – och så tänker han alltså flytta huvudkontoret till en lokal som ligger ett stenkast från centralstationen i Stockholm.

– Den talangpool vi behöver för att rekrytera till kärnfunktionerna, den är betydligt större i Stockholm, sade Faxander som också tror att det är lättare att attrahera utlänningar till Stockholm än till Sandviken.

Han är själv skriven, och har kvar sin familj, i Stockholmsområdet.

– Men det här har inte med mig att göra.

Peter Kärnström, kommunalråd (S) i Sandviken och bror till personalrepresentanten Tomas, beklagar flytten som berör ett 50-tal tjänster.

– Vi ser att varje arbetstillfälle i Sandviken och regionen är viktigt, säger han.

TT

Mer läsning

Annons