Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik förlorade skattemål i kammarrätten

Sandvik har förlorat ett skattemål som överklagats till Kammarrätten i Sundsvall. Domen innebär att bolaget får betala ett skattetillägg på 10 miljoner kronor.

Annons

Överklagandet rör en tvist om pensionsavsättningar som Sandvik gjorde 2002. Skatteverket menade efter en granskning att bolaget lämnat oriktiga uppgifter om storleken på avsättningarna och krävde Sandvik på skattetillägg. Myndigheten ansåg att Sandvik skulle ha betalat löneskatt på ytterligare 61 miljoner kronor.

Sandvik hänvisade till att bolaget 2002 genomförde en förändring i sin redovisning av pensioner vilket innebar att avsättningar som inte var skatterättsligt avdragsgilla bokfördes på ett annat konto än tidigare. Sandvik har framfört att det rörde sig om en svår skatterättslig bedömning och att rättsläget var oklart vid tiden för deklarationen. Någon oriktig uppgift ska dock inte ha lämnats utan alla uppgifter ska ha gått att hitta i deklarationen.

Förklaringen köptes dock inte av Skatteverket som beslutade att eftertaxera Sandvik med drygt tio miljoner kronor. Beslutet överklagades till länsrätten som gick på Skatteverkets linje. Samma bedömning gör nu också Kammarrätten och skattetillägget står alltså kvar.

Marie Sahlin

Mer läsning

Annons