Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik hårdsatsar på kinesiska kolgruvor

Sandvik och kinesiska Shandong Energy Machinery bildar ett gemensamt bolag för produktion och försäljning av utrustning till kolgruvor.

– Vårt mål är att bli en ledande leverantör på den kinesiska kolmarknaden, säger Lars Josefsson, chef för affärsområdet Sandvik Mining and Construction (SMC).

Annons


I det gemensamma bolaget kommer Sandvik att äga hälften av aktierna.
Shandong Energi Machinery, som har cirka 4 400 anställda, är ett dotterbolag till Xinwen Mining Group, ett av Kinas 15 största kolgruveföretag.
Sandvik levererar i dag så kallade roadheaders till Xinwen. Det är stora maskiner med en arm längst fram där det sitter hårdmetallstift och som effektivt fräser kol i gruvorna. Varje maskin kostar 15–20 miljoner kronor.
Nu vill det kinesiska företaget börja tillverka roadheaders och annan utrustning själva. Därför bildas det gemensamma bolaget. Sandvik bidrar med tekniken och kunskapen om produkterna medan det kinesiska företaget tillför lokala kunskaper om inköp och upphandling med mera.
Den specifika utrustningen har konstruerats av Sandvik och tillverkas i dag i Österrike.
– Den rår på lite hårdare bergarter och ökar produktiviteten i gruvor där den används, säger Lars Josefsson.
Han räknar med att Sandvik, bland annat med det gemensamma bolaget som språngbräda, inom ett par år kan skaffa sig en ledande ställning på den kinesiska kolmarknaden inom vissa produktområden.
Det handlar då om att nå en omsättning på några miljarder kronor, konstaterar Lars Josefsson.

Mer läsning

Annons