Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik köper kinesisk maskintillverkare

(Uppdaterad 22/12) Sandvik köper en av Kinas ledande tillverkare av utrustning för krossning och sortering inom gruv- och anläggningsindustrin.

Annons

Det är Shanghai Jianshe Luqiao Machinery Co med säte i Shanghai. Sandvik har kommit överens med ägarna om att förvärva 80 procent av aktierna i bolaget.

Det kinesiska företaget har 1 200 anställda och beräknas omsätta cirka 1 miljard kronor i år. Företaget har två tillverkningsenheter i Shanghai och försäljnings- och serviceenheter runtom i Kina och i flera andra länder.

Långsiktigt
I ett pressmeddelande säger Lars Josefsson, chef för Sandvik Mining and Construction, att affären ligger i linje med Sandviks långsiktiga strategi för ”fortsatt lönsam tillväxt” och att bli en ledande leverantör av lösningar för krossning och sortering både på den kinesiska marknaden och internationellt.

– Vi går in i ett segment som ligger strax under där Sandvik normalt verkar men som är intressant med hög volym och hög tillväxt, säger Jan Lissåker, chef för Investor Relations i Sandvik.

– Man får betala lite mindre för lite lägre prestanda och något lägre teknologiinnehåll. Men kvalitetskraven är höga även i detta segment, säger Jan Lissåker.

Världens största
Det kinesiska företaget har haft en årlig tillväxt på cirka 20 procent under de senaste 10–15 åren och är i dag världens största tillverkare av krossar, om man ser till antalet enheter, berättar Lissåker.

Företagets utrustning används framför allt vid ovanjordsgruvor och vägbyggen och andra investeringar i infrastruktur. Det blir i fortsättningen en separat enhet inom Sandvik Mining and Construction och behåller varumärket ”Shanbao”.

De kinesiska ägarna, Shanghai Electric, behåller 20 procent av aktierna.

Mer läsning

Annons