Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik krävs på 295 miljoner – överklagar skattedomen

Sandvik krävs på 295 miljoner kronor, inklusive skattetillägg och ränta, efter en skattedom i förvaltningsrätten.
– Vi har överklagat domen, meddelar Pär Altan, chef för Sandviks externa kommunikation.

Annons

På fredagsmorgonen berättade SVT om skattedomen som innebär att Sandvik nekas avdrag för räntor på närmare 900 miljoner kronor.

Det handlar om skatteplanering och huruvida den ryms inom lagen eller inte.

Sandviks dotterbolag i Nederländerna har under fem år gjort ränteavdrag på närmare 900 miljoner kronor för en filial i Sverige. I Nederländerna har man inte behövt skatta för ränteinkomsterna på grund av skattelagstiftningen där.

LÄS OCKSÅ: Sandvik avslöjade för skattefusk – gjort ränteavdrag på 900 miljoner

Upplägget startade 2004 men det dröjde tio år innan Skatteverket slog till och underkände deklarationerna.

Också flera andra svenska storföretag, som SCA och Assa Abloy, har skatteplanerat på liknande sätt som Sandvik och fått sina deklarationer underkända av Skatteverket.

I Sandviks fall har det holländska bolaget Sandvik Benelux BV flyttat aktier i ett dotterbolag till filialen i Sverige. För den affären har filialen gjort ränteavdrag i Sverige.

– Det som framgår av beslutet är att det inte finns skäl att lägga dotterbolagsaktierna i filialen. Dotterbolagsaktierna ägs av Sandviks holländska bolag. Vår slutsats är att tillgången inte hör till filialens verksamhet, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, till Arbetarbladet.

– Filialen driver inte verksamheten och har inte rätten att sälja aktierna. Man kan inte bara lägga räntor i Sverige och sitta i Holland och bestämma över bolaget, menar han.

Han konstaterar att det holländska bolaget "normalt sett" skulle ha fått en rätteintäkt som man betalat holländsk skatt för. Men det holländska skattesystemet är konstruerat så att Sandvik slipper göra det. Följden blir att Sandvik minskar skatten med 238 miljoner kronor för de fem aktuella åren.

Men det upplägget säger nu också förvaltningsrätten nej till.

Tomas Algotsson medger att rättsläget varit oklart. Men för några år sedan klargjordes läget i en rapport från den internationalla samarbetsorganisationen OECD.

Hur har storföretagens skatteplanering förändrats?

– Det är väldigt ofta internationella inslag. Internprissättning är en stor fråga, när man säljer varor och tjänster mellan koncernbolag och flyttar vinster från länder med hög skatt till länder med låg eller ingen skatt. Skarpare regler är på gång för att stoppa den här skatteflykten. Tanken är att man ska betala rätt skatt i rätt land, säger Tomas Algotsson på Skatteverket.

Sandvik har överklagat till kammarrätten.

– Det är bra att frågan blir ordentligt prövad i högre instans, meddelar Pär Altan som i övrigt inte vill ge några närmare kommentarer.

Mer läsning

Annons