Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik misstänks för miljöbrott

Vid ett pumphaveri våren 2008 släppte Sandvik ut en halv miljon liter avloppsvatten rätt ut i Storsjön.

Nu riskerar företaget böter för miljöbrott.

– Vi bedömer att vi inte gjort något fel. Vid haverier måste vi bredda vattnet. Det funkar inte annars, säger Lars-Gunnar Sjölund på Sandvik.

Annons

Först tre och ett halvt år efter det att händelsen inträffade uppmärksammas nu ett haveri i Sandviks reningsverk där minst 440 000 liter obehandlat avloppsvatten ska ha runnit ut i Storsjön. Först efter elva timmar uppmärksammades och återgärdades felet.

Kammaråklagaren Christer B Jarlås vid åklagarmyndighetens särskilda miljöenhet har begärt att Sandvik ska betala en företagsbot på minst 50 000 kronor för miljöbrott.

Han hävdar att utsläppet innehöll ämnen som kan orsaka föroreningar som är skadliga för människors hälsa, djur och växter.

Christer B Jarlås anser att de ansvariga vid Sandvik agerade oaktsamt vid tillfället. Trots att det var känt inom företaget att en skruvpump var ur funktion, och trots att larmet gick, upptäcktes det först efter elva timmar att även den skadade reservpumpen slutat fungera.

Men på Sandvik tillbakavisar man miljöåklagarens uppgifter.

– Vi har i tillståndet angett att sådana här saker kan inträffa. Vid haverier måste vi bredda vattnet. Det funkar inte annars, säger Lars-Gunnar Sjölund, chef för den yttre miljön inom SMT

Att avloppsvattnet som rann ut i Storsjön var helt obehandlat är fel, hävdar han.

– Det finns ett sista steg som fungerade även i det här fallet.

Enligt Lars-Gunnar Sjölund höll sig Sandvik inom de gränsvärden som i tillståndet anges för utsläppspunkten vid Storsjön.

– Det finns inga möjligheter att några miljöskador kunnat konstateras, säger han.

Mer läsning

Annons