Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik och Ovako lovar ta emot fler utlandsfödda akademiker

/

Sandvik och Ovako öppnar för att ta emot fler utlandsfödda akademiker.
"Det duger inte längre. Nu är tid för förändring", menar Sandviks vd Olof Faxander och Ovakos vd Tom Erixon.

Annons

Tillsammans med sju andra vd:ar för Sveriges största företag har de skrivit ett debattinlägg i tidningen Dagens Industri där de lovar att ta emot och anställa fler invandrare.

När de rannsakat sig själva har de sett att de kunnat göra mer för att hitta och rekrytera människor med bakgrund i utlandet.

Ny statistik visar att var femte akademiker som bor i Sverige är född utomlands. Av de som nu kommer till Sverige är andelen högutbildade ännu större.

Men samtidigt har många utlandsfödda akademiker svårt att få jobb. Detta trots att företagen ser en växande brist på ingenjörer och andra akademiker.

Vd:arna pekar i debattartikeln på brister i valideringen av utländska examina.

"Alltför stort fokus läggs på svenska språket, något få företag efterfrågar, och möjligheten att bli rätt matchad ut på arbetsmarknaden har varit bristfällig", skriver de.

För att råda bot så lovar Olof Faxander och hans kollegor att gå med i satsningen Äntligen Jobb som Swedbank och Arbetsförmedlingen startade tillsammans för fyra år sedan.

Den satsningen har medverkat till att 120 utlandsfödda specialister har fått validera sina kunskaper och praktisera hos Swedbank. Nästan 70 procent av dem har sedan anställts.

Sandvik och Ovako och de andra storföretagen gör nu gemensam sak. Lagom till Almedalsveckan nästa år ska de redovisa hur många praktikanter de tagit in, hur många som anställts och vilka lärdomar som dragits.

Mer läsning

Annons