Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik ser över rören för att stoppa legionella

Det finns fortfarande legionellabakterier i duscharna på elpol 96 på Sandvik.
Nu ska man gå igenom hela rörsystemet för att hitta smittkällan.

Annons

Svaren från senaste vattenproverna från duscharna på rörverk 68, pressverk 62 och elpol 96 har nu kommit från Smittskyddsinstitutet.

Sedan förra provsvaren för andra gången konstaterat halter av legionellabakterier har alla duschar spolats igenom för få att få bukt med bakterierna som kan orsaka dödsfall.

Det visar sig att åtgärden har resultat vad gäller duscharna på rörverk 68 och pressverk 62. Där finns ingen legionella längre kvar.

– Där fortsätter vi med vår kontinuerliga provtagning för att hålla koll. I övrigt gör vi ingenting mer där nu, säger arbetsmiljöingenjör Jan Larsson.

I duscharna på Elpol 96 på Sandvik visade däremot även de nya proverna på legionella i vattnet, även om halterna var lägre den här gången än förra.

– Det är inte höga halter så det ingen fara. Men vi har nolltolerans och har därför bestämt att vi ska gå in och titta på alla ledningar för att lokalisera en smittkälla, säger Jan Larsson.

För tio år sedan dog en anställd på Sandvik sedan han andats in legionellabakterierna. Sedan dess görs regelbundet mikrobiologiska provtagningar i duschrummen.

Temperaturen i duscharna hålls även fem grader högre än Boverkets rekommendationer.

Mer läsning

Annons