Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik stänger flera fabriker – sänker vinsten med 1,5 miljarder

Sandvik lägger ner ytterligare fem fabriker runtom i världen.
Det är sista delen i det stora sparprogrammet som lanserades för drygt två år sedan och som syftade till att totalt cirka 25 av 150 fabriker skulle läggas ned.

Annons

LÄS MER: Forsknings- och utvecklingschefen Olle Wijk lämnar Sandviks koncernledning

Totalt minskas antalet fabriker med 23, meddelar Sandvik i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Sandvik har ännu inte pekat ut var de fabriker som nu återstår att lägga ned finns, om de finns i Sverige eller på andra ställen i världen.

När hela programmet är genomfört väntas den totala besparingen bli 1,3 miljarder kronor.

– Över tid kommer vi att uppnå betydande effektivitetsförbättringar som ett resultat av en lägre kostnadsbas, säger Sandviks vd Björn Rosengren i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Sandvik kvar i lobby som kritiserar Obamas klimatpolitik – "Vad vi tycker diskuterar vi där"

Men nedläggningarna och andra sparåtgärder kostar också.

Resultatet för fjärde kvartalet sänks med drygt 1,5 miljarder kronor, varav 552 miljoner påverkar kassaflödet, meddelar Sandvik.

Av de här engångskostnaderna gäller 254 miljoner de återstående nedläggningarna av fabriker, 321 miljoner rör andra neddragningar inom Sandvik Machining Solutions och koncernstaber och 975 miljoner gäller nedskrivningar i Kina.

Nedskrivningarna i Kina beror på att affärerna där gått sämre än väntat. Bland annat skriver man ner värdet på en krossfabrik som affärsområdet Construction köpte för några år sedan.

När Sandvik presenterade sin senaste kvartalsrapport i slutet av oktober hade sju fabriker lagts ned som del i första fasen av sparprogrammet. En av dem var GVS-fabriken i Sandviken med drygt 100 anställda.

När också andra fasen i programmet har genomförts, under nästa år, har 18 fabriker lagts ned. De fem som återstår kommer troligen inte att vara nedlagda förrän under 2017.

Tre av de fem finns inom affärsområdet Machining Solutions och två inom Venture, enligt uppgifter från Sandvik.

Mer läsning

Annons