Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik stänger ner mycket under julen

/
  • Slocknar i jul? Produktionen på många Sandvikavdelningar kommer att ligga nere under jul och nyårshelgerna.

Årets jul med många klämdagar passar arbetsgivarna när lågkonjunkturen får lagren att växa.
Fabrikerna stänger ner under helgen, visar en rundringning som Arbetarbladet och TT har gjort.
– Mycket kommer att ligga nere, men inte allt, säger Anders Wallin, informationschef på Sandvik.

Annons

Många företag ska mer eller mindre lägga ner arbetet under julen.

Ett av dem är Sandvik, som i tider av mindre efterfrågan och jättevarsel låter produktionen på många avdelningar upphöra under helgerna.

– Mycket kommer att ligga nere, men inte allt. Även om det är en nedgång finns det avdelningar med god beläggning. Exakt vilka avdelningar kan jag inte svara på, säger Anders Wallin, informationschef på Sandvik.

Scania, Electrolux, SKF är andra företag där produktionen behöver minskas, och en julhelg med många klämdagar ger ett bra tillfälle att kyla av produktionen. Även Stora Ensos sågverk planerar förlängda juluppehåll för att begränsa produktionen och få ner lagernivåerna.

Olika arbetstidsavtal, inarbetade semestrar och liknande kommer att användas för att få personalen att stanna hemma – tid som de i vissa fall får arbeta igen.

– Vi uppmuntrar till att ta ledigt, eller så får man jobba på andra produktionskanaler, säger SKF:s kommunikationschef Ingalill Östman.

En lång julhelg kan i tider med hög efterfrågan sätta käppar i hjulet för företag, när produktionen måste stoppas upp. Så är inte fallet i år.

– Naturligtvis är det så. Men helgdagar är som de är, de rår vi inte över, säger Anders Wallin.

Lastbilstillverkaren Scania kommer att möta den halverade orderingången med att stoppa produktionen i Södertälje och övriga fabriker i hela Europa under en månad, 22 december–19 januari.

Elextrolux har sedan tidigare beslutat att stänga kylskåpsfabriken i Mariestad för att få ner lagren som byggs på i hög takt. Drygt 500 anställda får därmed extra lång jul- och nyårsledighet med början redan 8 december. Till hälften får de anställda jobba igen dagarna under de kommande två åren.

Mer läsning

Annons