Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik tar tillbaka 100 uppsagda metallare

/

Sandvik Materials Technology tar tillbaka 100 uppsagda metallare. Det är en del i ett nytt avtal med IF Metall om kortare arbetstid i Sandviken.

Annons

Sedan några dagar tillbaka har det varit klart att en överenskommelse om sänkta löner mot kortare arbetstid varit på gång även inom Sandvik Materials Technology, SMT. Vid lunchtid i dag presenterades detaljerna i uppgörelsen.

Den innebär att de anställda går ned i arbetstid med 20 procent vilket minskar Sandviks personalkostnader med lika mycket. Personalens bruttolöner sänks dock bara med elva procent. Samtidigt görs årets lönerevision samt en del av bonusandelarna om till timmar i en ny tidsbank.

Avtalet innebär också att Sandvik tar tillbaka de tidigare uppsägningarna av 100 metallare med längst arbetstid. Tiden för företrädesrätt till anställning förlängs även till ett år.

– Avtalet innebär att vi snabbt kan anpassa våra kostnader efter rådande efterfrågeläge och att vi även kan behålla värdefull kompetens. På så sätt står vi väl förberedda inför en framtida konjunkturförbättring, säger Peter Gossas, vd för SMT, i ett pressmeddelande.

Avtalet sträcker sig fram till 31 mars 2010. Om inga försämringar inträffar i affärsläget kommer inget nytt varsel att läggas hos metallarna under avtalsperioden.

Varselförhandlingarna på SMT slutade, som Arbetarbladet tidigare berättat, i oenighet och IF Metall har hotat med att stämma Sandvik inför Arbetsdomstolen i ett 90-tal fall.

Mer läsning

Annons