Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik-tvist ska avgöras i USA

En pågående tvist mellan försäkringsbolaget If och Sandvik behöver inte avgöras i Sverige. Det har hovrätten beslutat, vilket samtidigt innebär att försäkringsbolaget ska ersätta Sandvik för rättegångskostnader på drygt 1,5 miljoner kronor.

Annons

Tvisten handlar om vem som ska betala för skador som ska ha uppstått i samband med utsläpp från Sandviks fabrik i Clarks Summit i Pennsylvania, USA, under 1970- och 1980-talen.

Flera rättsliga processer pågår mot Sandviks amerikanska dotterbolag. Det handlar om utsläpp av olika kemikalier i bland annat grundvatten och ytvatten vid fabriken i Clarks Summit under åren 1968–1985.

Sandvik har krävt att försäkringsbolagen, däribland skandinaviska If, ska stå för de eventuella kostnader som kan bli följden av processerna.

”Osäkert rättsläge”

Från Ifs sida har man hävdat att försäkringen inte gäller eftersom det inte rör sig om plötsliga eller oförutsedda händelser utan om utsläpp som pågått under lång tid.

Sandvik har stämt If i amerikansk domstol men If ville att målet skulle avgöras i Sverige där Sandvik har sitt säte. If pekade bland annat på det osäkra rättsläget i USA.

Det är den delen av tvisten som nu har avgjorts. Tvisten ska alltså avgöras i USA.

Mer läsning

Annons