Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik varnar för jätteförlust

/
 • krisen fortsätter. Det fortsätter att gå dåligt för Sandvik som vinstvarnade på onsdagen. Prognosen är en förlust på upp till 2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det är den låga             orderingången som orsakar förlusten.

Krisen för Sandvik är långt ifrån över. I går kom varningen om en brakförlust med 2–2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal.
– Mig veterligen har vi aldrig haft en så kraftig nedgång i Sandviks historia, säger Jan Lissåker, chef för investerarrelationer.
IF Metalls Tomas Kärnström hoppas att botten nu är nådd.

Annons

I april kom Sandvik för första gången sedan 1983 med en kvartalsrapport med förlustsiffror. Då låg minus på 429 miljoner kronor. Det är ändå långt från onsdagens vinstvarning där prognosen är en rörelseförlust med upp till 2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal.

– Det är en fullständigt unik situation som Sandvik befinner sig i, säger Jan Lissåker som inte varit med om något liknande under sina 25 år på företaget.

I början av året fanns en orderbok som Sandvik kunde beta av men den har snabbt gått åt. Under april–maj nästan halverades ordrarna jämfört med samma period förra året. För att börja ta av lagren har Sandvik haft en produktionstakt som ligger tio procent under orderingången.

– För att inte råka ut för inkurans och behöva skrota våra produkter så måste vi sänka våra lager. Produktionsenheterna utnyttjas i väldigt låg grad nu, säger Jan Lissåker.

Förlusten beror även på kostnader för att omstrukturera bolaget och stänga produktionsenheter. Dessutom är Sandvik tvunget att skriva ned värden på tillgångar och goodwill.

De stora personalneddragningarna, cirka 6 000 personer globalt, väntas få full effekt först i slutet av året. Avtal om arbetstidsförkortningar för uppemot 14 000 anställda börjar gälla nu i juni. Totalt väntas förändringarna ge en besparing på 6 miljarder kronor i år.

Merparten av krisavtalen är skrivna så att Sandvik förbinder sig att inte varsla på nytt förrän 31 mars 2010. Tomas Kärnström, IF Metalls styrelseledamot i Sandvik, menar att man på så vis fått en frist och oroas inte över nya varsel den närmaste tiden.

– Det otäcka är att ingen vet hur framtiden blir.

Han konstaterar att Sandviks siffror inte är någon munter läsning.

– Vi får ju hoppas att det här är botten som är nådd.

Vinstvarningen överraskade marknaden som räknat med ett rörelseresultat på 480 miljoner kronor och aktien föll. Analytikern Peder Frölén på Handelsbanken kallar Sandviks enorma lager för ohållbara och förutspår en lika stor förlust för årets tredje kvartal. Han tror att bolaget måste skära i produktionen med 50–60 procent.

Mer läsning

Annons