Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik varslar 365

/

Sandvik varslar 300 personer i Sandviken. Det är 230 tjänstemän på Sandvik Material Technology (SMT) och 70 tjänstemän på Sandvik Mining Construction (SMC) som berörs.

– Ett mycket tungt besked, kommenterar Stefan Wiborgh, Unionens klubbordförande.

Annons

Sandvik meddelade på tisdagsmorgonen att företaget varslar 365 personer, varav sammanlagt 300 tjänstemän i Sandviken.

Beskedet kommer samtidigt som den tredje kvartalsrapporten visar att verkstadskoncernen levererar en bättre orderingång och försäljning än väntat och ett resultat – en vinst före skatt på 1, 1 miljard – i linje med förväntningarna.

Men varslen var ändå väntade, enligt Stefan Wiborgh, tjänstemannafacket Unionens klubbordförande på Sandvik i Sandviken.
– Ända sedan den nya strategin presenterades i september och det stod klart att SMT skulle spara har frågan varit hur många det skulle handla om, säger han.

På SMT, där Unionen har 550 medlemmar i Sandviken, varslas 230 tjänstemän, och på SMC, där Unionen har 95 medlemmar, varslas 70 tjänstemän.

De sistnämnda varslen är en konsekvens av att SMC från och med årsskiftet delas i två affärsområden.
– Här varslas alltså en stor del av alla tjänstemän, säger Stefan Wiborgh.

Även om Sandvik gått igenom tuffa perioder förut, senast 2009, menar Stefan Wiborgh att den här gången har osäkerheten hos de anställda funnits en längre tid.
– Förändringarna som har skett uppifrån, med ny ledning och nya affärsområden, har gjort att det länge funnits en osäkerhet var man ska hamna i den nya organisationen. Många har gått och grubblat.

Från fackligt håll siktar man på att snarast kalla till medlemsmöte för att informera medlemmarna om vad som sker.
– Vi ska vara så tydliga vi kan och företräda våra medlemmar på bästa sätt när vi går in i förhandlingar och börjar arbeta med turordningslistorna, säger Stefan Wiborgh.

Även Sandvik i Hallstahammar berörs av varlsen. Här varslas 65 anställda, både kollektivare och tjänstemän.

Mer läsning

Annons