Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik varslar ytterligare 80 om uppsägning

/
  • Bromsat in. Brytningen inom gruvindustrin har bromsat in under det senaste kvartalet. Det drabbar nu Sandvik Mining and Construction, SMC. På tisdagen meddelade Göran Nyström, vd för SMC, att man varslar 80 anställda om uppsägning.

Lågkonjunkturen blir allt djupare. På tisdagen varslade Sandvik Mining and Construction, SMC, 80 anställda om uppsägning. – Vi hade hoppats på att de tidigare personalminskningarna skulle räcka, säger Göran Nyström, vd för SMC.

Annons

 

På tisdagen meddelade Sandvik Mining and Construction, SMC, att man varslar 80 anställda om uppsägning. Nu rör det sig enbart om tillsvidareanställda. 50 anställda på kollektivsidan och 30 tjänstemän berörs av varslet.

SMC har cirka 550 anställda. 350 av dem tillhör kollektivsidan och 200 är tjänstemän. Varslet är därför ett hårt slag och motsvarar det som Sandvik Materials Technology, SMT, lade i november.

Redan i oktober meddelade SMC att 90 personer, både visstidsanställda och inhyrd personal, skulle få lämna företaget. Förhoppningen var då att åtgärden skulle vara tillräcklig för att möta konjunkturnedgången.

Utvecklingen under det senaste kvartalet tvingar nu dock fram ytterligare personalminskningar hos SMC. Gruvbrytningen runt om i världen sker i långsammare takt och kundernas behov av nya verktyg är därför inte lika stor.

– Vi har följt utvecklingen så länge vi kunnat. Naturligtvis har vi föreställt oss att utvecklingen kunde bli värre, säger Göran Nyström, vd för SMC.

Eftersom SMC tillverkar verktyg för gruv- och anläggningsindustrin märks effekterna av en efterfrågeminskning inte lika snabbt som för SMT. Detta eftersom produktionen hos SMT går till investeringar och sedan ett kvartal skjuter företag runt hela världen upp planerade investeringar.

Nu har parterna fyra månader på sig innan varslet kan verkställas. Hos de berörda fackförbunden, IF Metall och Unionen, är reaktionerna blandade.

– Det här är något vi har gått och väntat på. Konjunkturen inom gruvindustrin har varit på väg ned sedan förra året, säger John-Olof Bolund, ordförande för Unionen på SMC.

Men utvecklingen behöver inte bli lika nattsvart som i SMT:s fall.

– Verktyg kommer alltid att behövas inom gruvindustrin. När man har borrat några hundra meter med en borrkrona kastar man den som köper en ny. Däremot väntar man med att köpa nya maskiner och fortsätter använda de gamla, säger John-Olof Bolund.

Hos IF Metall är tongångarna dystrare.

– Vi är redan hårt drabbade. Både inhyrd personal och visstidsanställda har fått gå och ännu har inte alla gått hem. Nu kommer ännu ett varsel och på mindre än ett år går vi från 440 anställda till 300, säger Lars Karlsson, ordförande för Bergborrklubben.

– Vi har inte sett nedgången ännu, men tydligen bedömer ledningen att efterfrågan kommer att sjunka, säger han.

 

Mer läsning

Annons