Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik vidtar åtgärder efter syraolycka

Två arbetare på Sandvik fick starkt frätande syra på sig från ett läckande rör i tisdags. Både fördes i ambulans till sjukhuset, men klarade sig utan skador. Syrarören slutade omedelbart användas och efter olyckan installerar nu Sandvik ett larm.

Annons

Det var klockan 12.30 i tisdags som två Sandvik-anställda, en 50-åring från Storvik och en 32-åring från Sandviken, upptäckte hur det droppade salpetersyra från några nyligen installerade rör uppe i luften. Ledningarna går över en väg och in i Rörverk 87.

När de stod under rören fick de den starkt frätande salpetersyran på sig. Det droppade på armen och i pannan. När man förstod vad som hänt duschade man omedelbart männens kroppar samtidigt som man ringde efter ambulans.

Båda fördes till sjukhus. Där visade det sig att de klarat sig utan skador och kunde återgå till jobbet senare samma dag.

Händelsen fick Sandvik att ändå vidta omedelbara åtgärder.

– Transporten av syra via rören stoppades och kommer att tas i bruk först efter att ett larm installerats, berättar Lena Berg, informationsansvarig på Sandvik Materials Technology, SMT.

Syran transporteras i ett rör med ytterligare ett säkerhetsrör utanför. Om det börjar läcka syra hamnar syran först i det yttre röret för att sedan sluta i ett uppsamlingskar. Larmet som ska installeras går ut på att när syran når upp till en viss nivå i uppsamlingskaret gör larmet att syratransporten stoppas.

I det här fallet hade sannolikt karet blivit fullt och sedan droppat ner genom hål i röret.

Mer läsning

Annons