Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik vill sälja Mining Systems

/

Sandvik vill sälja Mining Systems, en verksamhet med 1300 anställda, varav ett dussintal i Sverige.
– Det är en projektaffär som vi tyvärr inte fått tillräcklig lönsamhet på, säger Pär Altan, chef för extern kommunikation.

Annons

Mining Systems är ett område inom Sandvik Mining som gör materialhanteringssystem till gruvindustrin.

Under 2014 hade verksamheten 1 300 anställda och omsatte 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 7 % av omsättningen för Sandvik AB.

Varför vill ni sälja nu?

– De interna förberedelserna har pågått ett tag nu eftersom det är en ganska stor sak. I dag tog styrelsen beslutet och därmed påbörjas processen med att sälja, säger Pär Altan.

Vad beror försäljningen på?

– Vi ser att vår eftermarknad är det som vi ska ägna oss åt. Mining Systems är en projektaffär som vi tyvärr inte fått lönsamhet på så därför kommer den att ligga bättre hos någon annan, säger Pär Altan.

Minig Systems har 1300 anställda i världen. En tredjedel av de anställda finns i Europa. Ett dussin av dem jobbar i Sverige, men ingen i Sandviken.

– Det här har ingen negativ betydelse alls för Sandviken. Det leder snarare till bättre fokus på vår kärnverksamhet, säger Pär Altan.

Enligt Sandvik kan den nya köparen behålla personalen på Mining Systems.

Vad har du att säga till de anställda som känner oro?

– Förhoppningsvis kommer de att få ägare som har detta som en kärnaffär och då blir det något väldigt positivt. Det är viktigt för oss att nu hitta en seriös köpare, säger Pär Altan.

Mats Backman, ekonomi- och finansdirektör och ställföreträdande VD och koncernchef för Sandvik utvecklar resonemanget i ett pressmeddelande.

– En avyttring av Mining Systems kommer att göra Sandvik Mining mer fokuserat på kärnverksamheten, utrustning och eftermarknadserbjudanden till både ovan- och underjordsgruvor, vilka Sandvik kommer att fortsätta att utveckla för att säkerställa ett långsiktigt värdeskapande, säger Mats Backman.

Mer läsning

Annons