Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik visar en vinst på 2 miljarder kronor – "I linje med våra planer"

/

Sandvik visar en vinst på knappt 2 miljarder kronor före skatt för första kvartalet. Det är något bättre än vad börsanalytikerna väntat.
– Ett resultat i linje med våra planer och förväntningar, säger Sandviks vd Björn Rosengren i en kommentar till rapporten.

Annons

Försäljningen och orderingången minskade med 7 procent jämfört med första kvartalet i fjol och om man tittar på jämförbara enheter.n.

Om man räknar bort engångsposter blev rörelseresultatet 2,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med knappt 3 miljarder för motsvarande period i fjol. Försämringen beror dels på minskad försäljning, dels på negativa effekter av förändrade valutakurser.

Det stora sparprogrammet – hittills har elva av 23 fabriksnedläggningar genomförts – börjar visa sig "på sista raden", konstaterar Björn Rosengren.

Han beskriver tillväxten i Europa som "robust" med flera stora ordrar medan orderingången i Nordamerika och Asien sjönk betydligt. Inom energisektorn var efterfrågan sämre än i fjol och det var också kärvt i gruvsektorn.

Efterfrågan inom fordonsindustrin beskrivs som "fortsatt stabil" medan efterfrågan försämrades inom verkstadsindustrin.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi jämför oss med bästa kvartalet i fjol, innan vi såg försämringen på marknaden. Med tanke på det tycker jag det är ganska okej, säger Björn Rosengren om kvartalsresultatet.

Björn Rosengren berättar att Sandvik nu ser vi över hela produktsortimentet. Målet är att alla områden ska vara nummer ett eller två på marknaden eller kunna ta sig till den positionen. Det kan bli tal om att ta bort områden som inte når dit.

Han räknar med att kunna lätta på förlåten i slutet av nästa månad, i samband med kapitalmarknadsdagen i Sandviken 24 maj.

Läs också: Så blev Sandviks fjärde kvartal 2015.

Läs också: Rosengren vill att Sandvik ska bli bättre för varje år.

Läs också: Sandvik slår ihop affärsområden.

Mer läsning