Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikaktier bra trots halverat värde

/
  • God investering. Jonas Thunman, placeringsrådgivare på Handelsbanken, och Sven-Erik Larsson, kontorschef på Handelsbanken, bedömer att Sandvikaktier är en god investering på både kort och lång sikt. – Vi råder våra kunder att sprida riskerna, säger Sven-Erik Larsson.

Många Sandvikenbor har fått se sina besparingar i Sandvikaktier halveras på ett år. Rådgivare vid Swedbank och Handelsbanken bedömer dock att det lönar sig att behålla aktierna.

Annons

Sitt i båten! Så kan rådgivarnas uppmaning till aktieägare i Sandvik sammanfattas. Det har förvisso gått dåligt för aktien under det senaste året. Den har tappat 43 procent av sitt värde, men utvecklingen är den samma för många företag som är noterade på Stockholmsbörsen.

Malin Lindfors, kontorschef på Swedbank i Sandviken, pekar dock på att Sandvik är en välskött koncern som ständigt levererar vinst.

– Vi har köprekommendation på Sandviks aktie och jag tror att många aktieägare sitter kvar med sina innehav. Jag tror att många funderar på att köpa aktier också. Men om man är orolig och ska åka på semester kan man sälja en del av sina aktier, säger hon.

– För tillfället är det andra marknadskrafter som styr. Det är kreditoron i USA och ökade råvaru- och oljepriser, som påverkar utvecklingen i dag. Det är inte klart hur den amerikanska kreditoron påverkar kreditmarknaden i Europa. Vi kommer att få en återhämtning, men när vet vi inte.

Ändå en god placering

Stigande inflation och höjd ränta bidrar också till den oro som råder aktiemarknaden. Men på lång sikt bedöms ändå Sandvikaktier vara en god placering.

På Handelsbanken gör man en liknande bedömning.

– När aktien började sjunka i värde låg den på en hög nivå och hade stigit fem år i rad. Vi tror att Sandvikaktier är en bra investering på både kort och lång sikt, säger Sven-Erik Larsson, kontorschef på Handelsbanken i Sandviken.

Jonas Thunman, placeringsrådgivare på Handelsbanken, pekar också på att Sandvik är en välskött koncern.

– Den är multinationell och är närvarande på tillväxtmarknader och många människor i de här länderna får det bättre. Sandvik har klarat sig bra under tidigare konjunkturnedgångar, säger han.

Var konjunkturen är på väg är svårt att säga. Men en fingervisning ges när industrikoncernerna släpper sina halvårsrapporter de kommande veckorna. Sandvik lägger fram sin halvårsrapport på fredag nästa vecka.

– Jag tror inte att siffrorna är viktigast, man fokuserar nog mest på vad företagen tror om framtiden, säger Jonas Thunman.

Färre frågor

Småsparare i Sandviken har mer is i magen i dag jämfört med förr. Frågorna om utvecklingen och hur man bör bete sig i sitt sparande är inte lika många. Den bilden ger Malin Lindfors.

– Frågorna blir färre och färre, jag tror att människor börjat lära sig hur aktiemarknaden fungerar, säger hon.

Sven-Erik Larsson är inne på samma spår.

– Sparandet har blivit viktigare och intresset för fond- och aktieplaceringar har ökat och vi försöker få våra kunder att sprida riskerna, säger han.

Mer läsning

Annons