Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikchef överväger överklaga skattemål

Sandvikchefen som nekades skattelättnad överväger att överklaga till Regeringsrätten.

Annons

– Vi tycker att fallet är tillräckligt intressant för att få klarhet i var gränsen går för att få expertskatt, säger ombudet Marcus Jönsson.

Arbetarbladet har tidigare berättat att Mark Conoley, personalchef i Sandvik Mining and Construction (SMC), fick nobben på sin ansökan om att få lägre skatt.

Conoley har inte en tillräckligt central nyckelposition, menade kammarrätten som gick på samma linje som tidigare forskningsskattenämnden och länsrätten.

– Ställningstagandet överraskade oss, säger Marcus Jönsson.

Underlätta för företagen

Syftet med reglerna som infördes 2007, är att underlätta för svenska företag att rekrytera utländska medborgare till nyckelbefattningar. De kan slippa betala skatt för en fjärdedel av inkomsten, om de uppfyller kraven.

I Mark Conoleys fall hävdade skattehandläggarna – och kammarrätten – att han visserligen har en viktig roll i företaget men inte ett sådant ansvar för SMC:s ”allmänna ledning” att han har rätt till så kallad expertskatt.

Skattelättnader beviljade

Marcus Jönsson konstaterar att forskningsskattenämnden på senare tid har beviljat skattelättnad för personalchefer i stora svenska företag – liksom för exempelvis utlandsrekryterade vd:ar och finanschefer.

Han tycker att fallet är värt att pröva för att få tydligare praxis. För att så ska ske krävs först att Regeringsrätten ger prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons