Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikchef passar över kritik till Coor

/

– Jag har full förståelse för att personer som förlorar jobbet blir ledsna och besvikna.


Det säger informationsdirektör Anders Wallin när Sandvik AB nu för första gången svarar på frågor om den uppmärksammade Cooraffären.


Han tycker dock att det i första hand är upp till Coor att kommentera kritiken från anställda och fack.

Annons

Cirka 100 personer blir av med sina jobb nu när företaget Coor Service Management tar över Sandviks serviceverksamhet från Addici efter en affär värd 350–400 miljoner kronor.

I samband med bytet har Sandvik som beställare av tjänsterna ställts till ansvar för att många trotjänare nu kastas ut i arbetslöshet. Företaget har också anklagats för att bidra till lönedumpning och för att åsidosätta Sandvikenbornas säkerhet.

Anders Wallins krav för att bli intervjuad om bytet av leverantör var att han fick frågorna mejlade i förväg och möjlighet att svara skriftligt.

Informationsdirektören tycker inte att reaktionerna och de starka känslorna är helt oväntade.

– Jag har full förståelse för att personer som förlorar jobbet blir ledsna och besvikna, menar han.

– Sandvik har efterfrågat vissa, specificerade tjänster och de som har lämnat anbud har haft att ange sin lösning på hur tjänsterna ska komma att utföras. Coor är ansvariga för hur de bemannar sina tjänsteleveranser och kan själva svara på frågor om det.

– Sandviks förväntan var att anbudsgivarna skulle erbjuda bra lösningar till rätt kvalitet, kostnad och så vidare.

– Frågan bör besvaras av Coor.

– I upphandlingsprocessen har detaljerade krav ställts på alla tjänster som omfattas av ”Facility Management”. Varje ansvarig mottagare på Sandvik av den efterfrågade tjänsten har gjort detaljerade kravspecifikationer på tjänstens omfattning och vilka resultat som krävs. Coor vann anbudsgivningen på sina lösningar på de efterfrågade tjänsterna.

– Sandvik har en tydlig policy för hur relationerna med leverantörer ska hanteras och vilka krav som ställs på leverantörer i olika avseenden. Uppföljningar görs beträffande hur leverantörer lever upp till sina åtaganden och våra krav och kommer också att göras i detta fall.

– Jag har inte hört om lönedumpning på Sandvik och kan inte kommentera det. Gäller det Coor får frågan ställas dit.

– Den frågan kan jag inte besvara nu.

Mer läsning

Annons