Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken är överens – Högbo är framtiden

/
  • VISIONÄRER. Matilda Karmeborg och Elin Nord är två Sandvikenbor som lämnat bidrag till Vision 2025. De tycker att ”allt är bra!” i Sandviken. Bilden togs när Visionsarbetet besökte Parkbadet i förra veckan.

Enigheten om Sandvikens framtidsvision är stor.


Arbetarbladet har gått igenom de svar som kommit in den första månaden, och merparten skulle kunna vara kopior av varandra.


Majoriteten framhåller Sandvik och Högbo som Sandvikens styrkor och jantelagen som kommunens svaghet.

Annons

När kommunledningen ska sammanfatta medborgarnas enkätsvar till Vision 2025 lär de inte ha någon svårighet att jämka visionerna. Enigheten om vad som är bra och dåligt med Sandviken är slående.

Var och varannan nämner friluftslivet i allmänhet och Högbo i synnerhet som Sandvikens styrkor. Inte så förvånande nämns bandyn ofta och Sandvikens kulturtradition med exempelvis Big Band. Även Sandvik är flitigt förekommande som exempel på kommunens styrka, men också som svaghet – medborgarna oroas över det stora beroende som finns av företaget.

Många har även lyft fram ”jantelag” och ”bruksmentaliteten” till den negativa delen.

– Gör en ”turning Torso” som bryter av mot brukssystemet, tycker en 68-årig kvinna.

På frågan om vad som kan göra Sandviken unikt i framtiden, har många förhoppningar om att Göransson Arena kan göra Sandviken till en mer intressant ort.

Det finns även en samstämmighet kring kommunens irritationsmoment. Resecentrums placering nämns flera gånger på minuskontot, likaså ett ”dött centrum”, som en 49-årig kvinna uttrycker det, och flera tycker att stadshuset är fult. Mest drastisk är en 36-årig kvinna:

– Spräng kommunhuset som ligger som ett stort lock för hela centrum.

Några har passat på att ge kommunens politiker och administration en känga. En 27-årig kvinna hittar exempelvis en svaghet i kommunen hos ”svartbyggare i Högbo”.

Tycker Sandvikenborna så lika – eller har de inspirerats av varandras svar? Visionssamordnaren Lena Modin håller med om att många pekar på samma saker.

– På sätt och vis är det bra, men hos nästan alla går det att hitta någonting som de är ensamma om att tycka.

Cirka 700 personer har hittills svarat på Vision 2025. Äldre kvinnor har varit bäst på att visa framfötterna.

– Nu börjar männen komma ikapp, men hittills har det mest varit äldre kvinnor som på eget initiativ har skickat in visioner.

Mer läsning

Annons