Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken bäst i länet på äldreomsorg

Sandvikens äldreomsorg är billig men ändå bäst i länet. Det visar en kvalitetsundersökning som SKL gjort för Sveriges kommuner.

Annons

– Härligt. Det här visar att vi har en personal som är ordentligt på tårna, jublar äldreomsorgschefen Olle Westling medan pensionärsordföranden Ove Johansson inte tycker att resultatet motsvarar verkligheten.

Tidningsartiklarna om äldreomsorgen i Sandviken har på senare tid mest handlat om nedskärningar, pressad personal, oro och missförhållanden.

Men när SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) nu för andra gången jämfört äldreomsorgen i landets 290 kommuner fick Sandviken återigen en topplacering.

För en kostnad som ligger drygt 6 procent under standardkostnaden för landet levererar Sandvikens kommun en äldreomsorg som inom alla jämförda områden utom ett ligger runt riksgenomsnittet eller bättre.

– Det visar att vi har en bra och ansvarsfull personal rakt igenom, säger Olle Westling.

Områden där Sandviken pekas ut som extra bra är informationsfrågor, läkemedelshantering, rehabilitering efter stroke, få oplanerade inläggningar på sjukhus och få åldringar som dör på sjukhus.

– Strokerehabilitering jobbar personalen väldigt engagerat med enligt ett medvetet förhållningssätt. Användningen av läkemedel har vi försökt minska i ett projekt vars resultat sedan förts ut i verksamheten, säger Olle Westling som exempel på medvetna satsningar som blivit lyckade.

Minst bra i jämförelse med andra kommuner är Sandviken fortfarande på att snabbt få fram platser inom särskilt boende.

Men Ove Johansson, ordförande i pensionärsföreningen, SKPF tycker inte att resultatet av undersökningen motsvarar hans bild av verkligheten.

– På varje möte med kommunala pensionärsrådet tas det upp nya problem från föreningarnas sida. Personalen blir hårt pressad och i slutändan är det vårdtagarna som får lida. De som tidigare fick 15 minuters service får nöja sig med tio minuter i dag. Jag blir ofta kontaktad av anhöriga och efter det jag då får höra då kan jag inte tycka att Sandviken har en bra äldreomsorg

Det område där Ove Johansson känner igen sig bäst är kostnadsjämförelserna som visar att Sandviken ligger klart under snittet för både hemtjänst och äldreboenden.

– Personalen får springa fort för att hinna med. Pressar man folk tillräckligt hårt kommer det surt efter.

Mer läsning

Annons