Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken drar in busslinjer i spartider

/
  • hotad linje. Birgitta Köhl och hunden Lukas vinkar av Ingrid Lindqvist vid busshållplatsen. Linje 17 har varit nedläggningshotad tidigare. ”Vi har lämnat in förslag om att en del turer från Björksätra ska sträckas ut mot Sätra och Säljan”, berättar Ingrid Lindqvist.
  • LÄNGRE VÄNTAN. Fredrik Pysander och Johan Hofstrand, båda 15 år, får snart vänja sig vid att vänta längre på bussen när de ska åka hem från Murgårdsskolan.

Två månader innan de nya turlistorna börjar gälla gör Sandvikens kommun en panikindragning av busslinjer. Går begäran igenom påverkas hälften av stadstrafiken, bland annat läggs linje 17 ned helt. Höjningar av färdtjänsttaxan planeras också.

Annons

Det är förra veckans tuffa sparpaket som fått tillväxtkontoret att skriva till X-Trafik och skyndsamt dra tillbaka delar av sin trafikbeställning. Två av kommunens fyra stadsbussomlopp avbeställs. Det innebär att linje 17 som går mellan Resecentrum, Jernvallen, Säljan, Björksätra och sjukhuset läggs ned helt. För linje 11 blir slutstoppet i Östanbyn i stället för i Högbo. Det blir också betydligt glesare mellan turerna jämfört med dagens halvtimmestrafik.

Ingrid Lindqvist från Sätra är ganska luttrad när hon konstaterar att det inte är första gången som linje 17 hotas av nedläggning. Det betyder inte att hon är nöjd med förslaget.

– Den kan inte försvinna helt för vi måste ha tillgång till samhällsfunktioner som affärer, post och bank. Allt är inte bara nöjesresor, säger Ingrid Lindqvist som menar att goda kommunikationer är en medborgerlig rättighet.

Hon åker buss ofta, på vintern flera gånger i veckan, och skulle drabbas om linjen försvann.

Vid samma busshållsplats väntar Murgårdseleverna Fredrik Pysander och Johan Hofstrand på att åka hem till Västanbyn med linje 11. De tycker att bussarna ska gå ofta om det är någon vits att åka med dem. En gång i timmen ser de som alldeles för sällan.

Tillväxtkontoret ska spara 3 miljoner kronor redan i år. Trafiken står för en stor del av budgeten och kan därför inte gå skadelös, menar tillväxtchefen Leif Jansson.

Höjningar av färdtjänsten planeras också men där finns ingen summa bestämd än.

I mitten av juni börjar de nya tidtabellerna att gälla. Avbeställningen kommer därför ”klockan kvart över tolv”.

– Det är jättejättesent. Normalt sett ska beställningarna vara inne 30 november, säger affärschefen Lars Björling och berättar att de preliminära turlistorna redan är klara.

Nu måste X-Trafik se över konsekvenserna för sin egen planering och för entreprenören som ska köra bussarna för att se om avbeställningen ens är möjlig.

– Det är något vi måste ta ställning till men jag vill se skrivelsen först, säger Lars Björling.

Mer läsning

Annons