Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sandviken Energi bluffar om Mekkab-affären”

Sandviken Energis köp av Mekkab är inte bara olämpligt. Det är även olagligt. Det hävdar nu Olov Göransson (FP). Han är själv beredd att överklaga affären om den går igenom.

Annons

Energibolaget fick nyligen klartecken av kommunstyrelsen för sitt köp av konsultföretaget Mekkab som bland annat sysslar med energibesiktningar. Kommunkoncernens moderbolag SSAB har tidigare sagt nej till samma affär och kommunfullmäktiges besked om en och en halv vecka blir därmed avgörande för om det kan bli något köp.

Olaglig konkurrens

Folkpartiets Olov Göransson hävdar nu att Sandviken Energi bluffar i ett försök att på skattebetalarnas bekostnad olagligen konkurrera med näringslivet.

– Det är rena dumheterna de sysslar med, säger han.

I en skrivelse till kommunledningen kräver Olov Göransson att kommunstyrelsens beslut ska rivas upp eftersom det byggde på ett felaktigt underlag.

Enligt Folkpartisten är det betänkande från näringsdepartementet som citeras i underlaget inte korrekt återgivet.

– Utredarens slutsats är att det är olämpligt att energileverantörer åläggs att ansvara för energibesiktningar.

Mot kommunallagen

Olov Göransson säger att Mekkab är ett konsultföretag som verkar på öppna marknaden med privata kunder spridda över hela landet. Ett köp av företaget strider mot kommunallagen. Med nya konkurrenslagen kan köpet bli stoppat. Det innebär att köpesumman är bortkastad för kommunen, menar han.

Mer läsning

Annons