Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Energi vill köpa energisparföretaget Mekkab

/

Sandviken Energi AB förhandlar om köp av konsultföretaget Mekkab, specialiserat på inomhusklimat och energihushållning.

– Vi vill få en effektivare användning av den produktionsapparat som vi redan har för att slippa nya, stora investeringar, säger vd:n Alfons Kubulenso.

Annons

Sedan en tid tillbaka samarbetar Sandviken Energi med Mekkab, ett företag med fem anställda som ägs av Centerpolitikern Mats Mattsson från Gästrike-Hammarby.

Nu har energibolaget vänt sig till sina ägare i form av kommunfullmäktige och stadshusbolaget SSAB och begärt att få köpa Mekkab och göra det till ett dotterbolag.

Öppnar en ny marknad

– Vi ser att det finns synergier som gör att vi tillsammans kan växa. Genom att gifta ihop de kompetenser vi har öppnar vi upp en ny marknad för energitjänster, säger Alfons Kubulenso.

För Sandviken Energi handlar affären om att gå från att vara ett företag som bara levererar el till att också börja sälja tjänster som gör att kunderna kan minska sin förbrukning.

Det låter som ni biter er själva i svansen eftersom ni då får sälja mindre el?

– Ja, det är klart att vi på sätt och vis gör det. Men vi ser det här mer som ett sätt att få en effektivare användning av den produktionsapparat som vi redan har så att vi slipper göra nya, stora investeringar. Slösar kunderna med energiförbrukningen resulterar det bara i att vi måste utöka produktionen. Om kunderna i stället sänker sin förbrukning får vi utrymme att ansluta fler utan att behöva bygga ut.

Hur mycket Sandviken Energi får betala för sitt planerade företagsförvärv är inte klart. Förhandlingar om priset pågår.

Mer läsning

Annons