Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken får digital bio

/

I februari kan Roxy/Star i Sandviken som enda biograf i Gästrikland visa 3D-film.

Annons

Bioägaren Björn Wallgren har fått bidrag från Svenska Filminstitutet för att byta ut den gamla hederliga projektorn till en digitaliserad sådan.

– Nu satsar jag i Sandviken, säger han.

Biograferna står inför ett paradigmskifte när den digitala tekniken gör intåg. Filminstitutet vill framförallt att svenska filmer ska kunna visas på biografer ute i landet och har därför beviljat pengar för att digitalisera 27 biografer. En av dem är Roxy/star i Sandviken som i och med stödet kan byta ut den gamla projektorn i den ena salongen.

60 procent från Filminstitutet

– Jag blev förvånad över att vi fick ja i Sandviken. Jag hade inte förväntat mig det, säger en något överraskad Björn Wallgren, som fick avslag på ansökningarna till sina nio andra anläggningar ute i landet.

Stöder från Filminstitutet innebär att de bidrar med 60 procent av finansieringen.

Resterande belopp på sammanlagt cirka en miljon kronor står Wallgren för själv.

Från att ha haft en anläggning med ett nedläggningshot satsar han nu på filmvisning i Sandviken.

Ensamma i Gästrikland

– Repertoaren förbättras betydligt för den filmintresserade publiken med ett breddat utbud och möjlighet att visa filmer på premiären, säger Björn Wallgren.

Han understryker också att han kommer att ha den enda salongen i Gästrikland som visar 3D-filmer, alltså tredimensionella filmer.

Det tror han kan locka besökare utifrån.

Motprestationen från Svenska Filminstitutets sida är att biograferna som får stöd förbinder sig att visa alla nya svenska filmer på premiärdagen.

Mer läsning

Annons