Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken förlorare i kriget om restaurangskoleeleverna

/
  • Tappat elever. Efter att Gävle tog hem sina restaurangelever har Sandviken fått det svårt att fylla sina platser på utbildningen.

Sandviken restaurangskola fortsätter att tappa elever sedan Gävle startade eget.
Av de 48 preliminärt intagna till hotell- och restaurangprogrammet saknar hälften i dag gymnasiebehörighet.
Gävle ser däremot inte ut att få några problem att fylla sina 32 platser.

Annons

Sandvikens restaurangskola utbildade tidigare även Gävles elever.

Men för fyra år sedan tog Gävle hem sina ungdomar och inrättade en egen utbildning inom hotell- och restaurangprogrammet.

Efter det har Sandviken haft svårt att hålla uppe kvantiteten. Förra året tog skolan in 52 elever till 70 platser. Av dem saknade tolv formell gymnasiebehörighet med icke godkända betyg i minst ett basämne. De så kallade priveleverna har parallellt med hotell- och restaurangutbildningen varit inskrivna på individuella programmet för att läsa upp de basämnen där de inte hade godkända betyg vid gymnasiestarten.

– Det har gått jättebra för de här eleverna. Det syns att de trivs med det de håller på med. Vill man bli kock men saknar betyg i engelska är man beredd att jobba extra hårt för att klara det. Det ena har gett det andra, säger rektorn Ann-Chatrine Friberg.

Inför hösten har gymnasieledningen sänkt antalet platser på hotell- och restaurangprogrammet till 48. Men ändå är det svårt att fylla platserna. I dagsläget är 24 av 48 preliminärt intagna obehöriga.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att många av de här eleverna blir behöriga under vårterminen. Men vi är inte heller främmande för att även i höst ta in privelever, säger Ann-Chatrine Friberg.

Några planer på att minska hotell- och restaurangutbildningen ytterligare har man inte i Sandviken.

– Nej, målet är i stället att höja siffrorna igen när elevkullarna blir större.

Gävle har till sina 32 platser 212 sökande och 145 poäng som intagningströskel.

Mer läsning

Annons