Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken fyller 150 år– då blir det fest igen

/
  • festligt. Erfarenheterna från Melodifestivalen ska tas tillvara när Sandviken nu börjar förbereda nästa stora folkfest – 150-årsjubileet nästa år. Andreas Johnson och Erik Saade gick vidare från delfinalen i Sandviken.

Det blir stor folkfest när Sandviken fyller 150 nästa år.
Erfarenheterna från förra årets Melodifestival väntas påverka utformningen av arrangemangen.
– Men vi måste bli bättre på att ta tillvara stoltheten och glädjen när det blir måndag igen, säger informationschefen Odd Westby.

Annons

Förberedelserna inför 150-årsfirandet inleds nu med att Sandvikens kommun går ut och rekryterar den jubileumsgeneral som på heltid ska jobba med projektledning, planering och genomförande under cirka ett och ett halvt års tid.

– Vi söker en person som kan möta och entusiasmera människor, säger Odd Westby.

3,3 miljoner till festen

Klart sedan tidigare är att kommunen avsatt 3,3 miljoner kronor till festligheterna. Konkreta mål är redan uppsatta: 37 000 personer ska besöka jubileumsarrangemangen och 3 700 personer ska själva aktivt medverka i de olika inslagen.

Men vad som ska hända är fortfarande en helt öppen fråga. Jubileumsgeneralens första uppgift blir att gå ut och ta reda på vad Sandvikenborna vill ha.

– Medborgare, företag, föreningar, kulturarbetare med flera får tala om vad de vill uppleva och vad de själva vill vara med och skapa, säger Odd Westby.

Blir det en koncentrerad jubileumsvecka eller arrangemang utspridda över hela året?

– Det vet vi inte. Det är en av de frågor som vi vill ha svar på när vi går ut och kommunicerar med invånarna.

Fick erfarenhet förra året

Färsk erfarenhet av att genomföra en stor folkfest har Sandvikens kommun efter förra årets festvecka i samband med att Melodifestivalen arrangerades i Göransson Arena.

– Vi tar med oss kunskapen, erfarenheterna och känslan från att ha varit värdstad för ett så stort arrangemang. Det vi var dåliga på då var att ta vara på stoltheten när allt var över. Alla gjorde ett fantastiskt arbete under festivalveckan. Men sedan när det blev måndag igen orkade inte organisationen gå vidare. Det måste vi göra bättre nu.

Sandvik jubilerar också

Eftersom Sandviken och Sandvik föddes tillsammans är 2012 även företagets jubileumsår.

– Vi för en dialog med Sandvik om vad vi ska göra ihop. Men det finns ingenting konkret bestämt, säger Odd Westby.

Mer läsning

Annons