Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken hakar på Gävle och vill också bli fristad

Är det lagligt vill även Sandviken bli fristad. I alla fall om kultur- och fritidspolitikerna får bestämma.

Annons

I ett år har frågan utretts – finns det förutsättningar för Sandviken att bli fristad för behövande konstnärer. Svaret är ja och nu har politikerna i Kultur- och fritidsnämnden ställt sig bakom idén.

Men först av allt inväntar kommunen avgörandet i kammarrätten där beslut tas om en kommun enligt lagen kan bli fristad. Som Arbetarbladet berättade i fredags kommer domen i nästa vecka.

I Sverige har sju städer utnämnt sig själva till fristäder. Det innebär att förföljda författare kan få leva och fortsätta arbeta med sitt skrivande i trygghet. En kommun eller region bjuder in och tar på sig att stå för försörjningen under tiden.

I Sandviken skulle kommunen dela ut ett stipendium och erbjuda en arbetsplats på kultur- och fritidsförvaltningen. Enligt beräkningar skulle det kosta omkring 400 000 kronor per år.

Initiativet till fristadsutredningen kommer från socialdemokraterna Robert Sten och Mari Lind som skrivit en motion till kommunfullmäktige. Det är också politikerna i fullmäktige som ska ta det slutgiltiga beslutet om att göra Sandviken till Sveriges åttonde fristad.

Mer läsning

Annons