Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken har ingen plan B

/
  • Fortfarande till salu. Om den planerade försäljningen av Gysinge Bruk inte blir av så har kommunen ingen plan B.

Spricker den planerade försäljningen av Gysinge Bruk till Ulf Berghäll saknar Sandvikens kommun i dag en plan B.

Annons

– Det står inte andra köpare i kö. Blir det ingen affär måste kommunen ta ställning till investeringar i egen regi, säger kommundirektör Svante W Nordh.

Som Arbetarbladet berättade i går är Gysingeaffären nu på väg att läggas på is. Läget på finansmarknaden och nya oklarheter i avtalsskrivningen har fått tilltänkte köparen Ulf Berghäll att ta några steg tillbaka.

Berghäll är dessutom kritisk mot att han i förhandlingarna fått möta många olika företrädare för Sandvikens kommun och att det kommit nya besked och uppgifter under resans gång.

Eftersom det handlar om att kombinera förutsättningar för kommersiell verksamhet med bevarande av ett kulturhistoriskt skyddat orginalbruk från 1600-talet, var affären redan från början komplicerad.


Under tiden som diskussionerna förts har det dessutom visat sig att till synes små detaljer som exempelvis säkerställandet av majkasens placering för många är en stor fråga.

Var det naivt att tro att det skulle komma en trollkarl utifrån som pumpar in pengar och fixar allt som kommunen inte klarat av utan att inkräkta på kulturhistoriska värden och traditioner?
– Jag vill inte kommentera den frågan direkt. Men det vi sagt att vi förväntat oss är bara att bruket ska skötas enligt de bevaranderestriktioner som finns, säger Svante W Nordh.

– Det kan jag inte bedöma just nu.


– Det står inte precis köpare i kö. Blir det ingen affär kan vi inte bara låta fastigheterna stå och förfalla. Då måste vi i så fall i kommunen ta ställning till hur vi ska gå vidare med investeringar i egen regi.


– Vi har en som är ansvarig för förhandlingen. Men beroende på vilken fråga som ställs blir det olika personer som måste svara. Ulf Berghäll är själv ganska kontaktsökande. Ringer han exempelvis till mig pratar jag naturligtvis med honom.


Kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, c, anser att det är mycket olyckligt om affären stoppas.
– Det sammanhållna prospektet som Berghäll står för innehåller många objekt som skulle ge nya entreprenörer, mångfald och kvalitet i Gysinge.
Om kritiken mot att kommunen har många kockar vid soppkastrullen säger han:
– Är det så har vi ett stort problem att ta tag i. Vi ska uppträda med en röst, ge klara besked och stå för vad vi säger.

Mer läsning

Annons