Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kraftsamlar för att ta hem flyktingbarn

/
  • Läkarvillorna vid Sandvikens sjukhus kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn.


Sandviken har 70 externplacerade ensamkommande flyktingbarn. Nu jobbar kommunen stenhårt för kunna ta emot fler i egen regi. Läkarvillorna nedanför sjukhuset kan bli ett nytt boende.

Annons

Sandviken har avtal om att ta emot sammanlagt 38 ensamkommande flyktingbarn, varav 16 asylsökande och 22 med uppehållstillstånd. Men i dag är trycket så hårt att Sandviken liksom alla andra kommuner tar emot långt fler än vad avtalen säger.

Tidningen Dagens Samhälle uppmärksammade i början av oktober problemet att barnen trots att de anvisas till en kommun ändå placeras på andra orter, ibland i motsatta delen av Sverige. Det leder till att socialsekreterare i anvisningskommunerna som har ansvaret att följa upp barnen tvingas till kostsamma och tidskrävande resor. Det är ett problem som även Sandviken har.

– Socialsekreterarna får ju åka både kors och tvärs, det är klart det skulle vara bättre om vi kunde behålla fler här i Sandviken, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

Kommunen har i dag 24 egna platser på två olika HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. 70 barn är externplacerade.

– Våra platser är alltid fulla. Vi vill ju så långt som möjligt ha barnen hos oss, i egen regi. Nu är visionen att fler av de som får sin placering i Sandviken också kan beredas en plats här i stället för i andra kommuner, säger Camilla Nässbjer, verksamhetschef för kommunens boenden.

Tekniska kontoret dammsuger just nu kommunen på lämpliga lokaler. Läkarvillorna som ligger nedanför Sandvikens sjukhus pekas ut som ett alternativt boende. Även den del av Tallens äldreboende som ska tömmas har funnits med i utredningsarbetet.

– Tallen är inte alls optimalt så det är ytterst osäkert om vi kommer att använda det huset, det är ju ett höghus också och det är mindre bra. Men problemet är att vi inte har några lokaler som är lediga. Vi ser över alla lokaler, även de vi har verksamhet i. Vi tittar även på stora hus som är privatägda och ser om de kanske går att hyra, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

De boenden som i dag finns i Sandviken tar emot barn från 15 år. Enligt Migrationsverkets senaste prognos blir de ensamma barn som flyr till Sverige allt yngre och det är inte längre ovanligt med barn i åldersintervallet 0-13 år.

– Det stämmer att det kommer många yngre, men de placeras främst i familjehem, säger Camilla Nässbjer.

Mer läsning

Annons