Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kritiseras i viktigt principfall

Sandvikens kommun skyllde på Skolinspektionen när smågrupperna på Murgårdsskolan för ett 30-tal elever med särskilda behov stängdes inför skolstarten.
Nu får kommunen kritik i ett viktigt principfall – av Skolinspektionen.
Flickan har inte fått det särskilda stöd som hon har rätt till och nu måste kommunen agera.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om den omstridda nedläggningen av Murgårdsskolans särskilda undervisningsgrupper för elever med stora behov av stöd.

Fram till skolstarten i höstas kunde ett 30-tal elever med särskilda behov, några av dem med diagnoser för damp eller adhd, få extra hjälp i små, lugna grupper där de kände sig trygga.

Arbetet med ungdomarna var resultatmässigt mycket framgångsrikt.

– Nu är det kul att gå i skolan igen, sade en av eleverna som tidigare mest ägnat sig åt skolk och stök i ett reportage i Arbetarbladet våras.

När grupperna lades ned och ungdomarna skickades ut i vanliga klasser med uppåt 30 elever, befarade flera av föräldrarna att deras barn skulle bli hemmasittare. Två av föräldrarna gjorde också en anmälan till Skolinspektionen.

Nu har en av föräldrarna fått rätt. Hennes dotter får i och med höstens förändring inte längre det särskilda stöd som hon ska ha enligt lagar och förordningar, bedömer Skolinspektionen och kritiserar Sandvikens kommun.

Senast 8 januari måste kommunen tala om vilka åtgärder man vidtagit för att rätta till sina fel. Eftersom många andra elever är i samma situation som flickan är ärendet ett viktigt principfall som kan få stora följdverkningar för skolans arbete med barn med särskilda behov.

Argumenten håller inte

När beslutet togs om att de särskilda undervisningsgrupperna skulle läggas ned hade kommunen två huvudargument: Brist på pengar samt Skolinspektionens påpekande i ett tidigare fall om att särskilt stöd i första hand ska ges inom den klass eller den grupp eleven tillhör.

Inget av argumenten håller, säger nu Skolinspektionen. Brist på pengar är inte skäl nog att göra undantag från lagar och förordningar. Enligt grundskoleförordningen får stöd dessutom ges i särskild undervisningsgrupp i stället för den klass eleven tillhör ges om det finns särskilda skäl. Och det gör det i det aktuella fallet.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons