Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken rasar på skolrankning

Sandviken plockade bort 150 tjänster inom skolan och rasade 34 placeringar på Lärarförbundets skolranking.

– Det är bra att det kommer fram vilka konsekvenser det fick, säger Margith Lind, lokalavdelningens ordförande.

Gävle hamnade ännu längre ned i årets rankning.

Annons

Så sent som 2004 tillhörde Sandviken topp tio bland landets skolkommuner. Detta enligt Lärarförbundets kriterier som bland annat bygger på lärartäthet, resultat och löner.

Därefter har Sandviken rasat ned till en plats i mitten av rankingen. I år hamnade Sandviken på plats 139 av Sveriges 290 kommuner. Sett enbart till lärartätheten blev placeringen 228.

– På två år försvann det 150 tjänster inom skolan. Det är det som vi nu ser resultatet av. I slutändan blev det inte så många uppsagda. Men under en lång period har det inte anställts nya lärare, utan lediga tjänster har hållits vakanta eller tillsatts genom omplaceringar. Det är bra att det kommer fram vilka konsekvenser det fått, tycker Margith Lindh.

Hade andra resurser

När Sandviken så sent som för sex år sedan tillhörde toppskiktet i Sverige fanns det, enligt henne, helt andra resurser.

– Vi hade högre lärartäthet, vi hade skolmorfar på flera skolor, vi hade fler assistenter som var med ute på rasterna, starkare elevhälsa och över huvud taget bättre koll på eleverna.

I dag tillhör Sandviken de 20 bästa kommunerna i landet, enligt Lärarförbundets sätt att se det, när det gäller andelen barn i förskolan.

Ännu sämre för Tierp

Lönerna är på väg uppåt i jämförelse med övriga kommuner medan elevernas resultat, gymnasiebehörighet och högskolebehörighet tillhör den sämre halvan.

Gävle blev inte bättre än 163:a i årets skolrankning, vilket ändå är en liten förbättring jämfört med förra året.

För Tierp gick det ännu sämre med en 253:e plats på listan. Bästa skolkommun i Sverige blev i år Arvidsjaur.

Lärarförbundet har förutom när det gäller toppplaceringarna valt att inte offentliggöra rankingen i sin helhet, utan bara delge varje kommunavdelning deras eget resultat.

Mer läsning

Annons