Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken säger nej till ny friskola

Sandvikens kommun är inte beredd att låta Kunskapsakademin starta en friskola med cirka 200 elever. En sådan etablering skulle få avsevärda ekonomiska och organisatoriska konsekvenser, säger kommunen i sitt yttrande till Skolinspektionen.

Annons

Kunskapsakademin vill starta 1-6-skolor med förskoleklass och fritidshem på ett 20-tal orter i landet där personerna bakom den ekonomiska föreningen fått uppfattningen att det fötts många barn och där det också finns inflyttning.

Drabbar befintliga skolor

Men till Sandviken välkomnas inte friskoleföreningen av kommunen.

I yttrandet som en enig kommunstyrelse ställde sig bakom på onsdagen konstateras att elevantalet just nu är vikande och att en ytterligare etablering skulle få konsekvenser för de befintliga skolorna.

Leif Jönsson (KD) tyckte att man i Sandviken måste ta på största allvar att så många friskoleföretag är intresserade av att starta skolor i kommunen.

– Kunskapsnämnden har ett stort underskot och vi har höga kostnader för eleverna. Kan det vara så att det anses extra lönsamt att driva friskolor här? Vi borde ta reda på varför det ser ut som det gör, ansåg kristdemokraten och fick uppbackning av Dragan Perkovic (FP).

Mer läsning

Annons