Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken sig likt 2025 om politikerna får bestämma

Jobb på Sandvik. IT i skolan. Friskvård i Högbo. Kultur i Gysinge. Idrott på Jernvallen. Det mesta kommer att vara sig likt i Sandviken 2025 enligt kommunstyrelsens idétext för nya kommunvisionen.

Annons

En enhällig kommunstyrelse beslutade i går att satsa ytterligare 1,7 miljoner kronor på arbetet med att ta fram en ny kommunvision för åren fram till 2025.

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan ska det bland annat anställas en särskild visionssamordnare under den tvåårsperiod som medborgarna ska bjudas in till allt från utbildningar och mässor till visionssångstävlingar.

– Resan är lika viktig som målet. Det här blir en investering i demokratiarbetet, ansåg kommunalrådet Monica Jacobsson, s.

– Hade det bara handlat om att ta fram ett papper för 1,7 miljoner hade jag inte gillat idén. Men det här är en bra satsning, sade Per-Johan Emtell, mp.

– Det är bra att övriga kommuninvånare nu får lämna sina förslag så att vi får en deltagande demokrati, tyckte Karin Nilsson, v.

Resultatet av politikernas eget konsultunderstödda arbete för cirka en miljon visades i går upp för första gången i form av en "idétext" som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet.

Idétexten visar att kommunstyrelsen värderar traditionen och tryggheten högt. 2025 ska Sandviken ha haft en fortsatt utveckling baserad på industritraditionen och Sandviks historia.

Högbo Bruk och Gysinge Bruk ska ha fortsatt viktiga roller inom turistnäringen med samma inriktning som i dag. IT ska fortfarande prägla utvecklingsarbetet inom skolan. Kulturskolan ska vara fortsatt framgångsrik och Jernvallen ska ha kvar sin roll som den stora idrottsanläggningen och mötesplatsen.

Jämställdhet fullt ut verkar ledamöterna i kommunstyrelsen inte våga hoppas på fram till 2025. I stället används den försiktiga formuleringen "allt mer jämställd" för den situation politikerna vill se inom såväl förskola och skola som arbetsliv.

"Livslångt lärande", "åldersintegrerat boende" och "internationalisering" är andra begrepp som kommunstyrelsen använder för att beskriva sin framtidsvision.

– Men det här är bara en idétext, inget färdigt förslag. Utgångspunkten är att det ska förändras. Annars är det ingen mening med att föra dialog med medborgarna, säger kommunalrådet Peter Kärnström, s.

Mer läsning

Annons