Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken sörjer sin stormamma

/

Sandvikenborna har sorg.
Kommunens stormamma Inga Hagström är död.
Hon avled i sitt hem natten mot i går, 73 år gammal.

Annons

Inga Hagström, förtroendevald socialdemokrat från 1972 och fram till sin död, blev som få andra politiska makthavare älskad av folket. Kärleksfullt myntade smeknamn som "Stormorsan", "Mamma Sandviken" och "Drottningmodern" visade med vilken enorm respekt hon blev bemött även långt efter sin 21-åriga period som kommunalråd.

Få är de Sandvikenbor som inte haft en egen relation till Inga Hagström. Hon kände alla och alla kände henne. Inte nödvändigtvis från den politiska arenan, utan lika gärna från bandyläktaren på Jernvallen, från olika kulturarrangemang, en grillplats i Högboskogen, en namnceremoni, en vigsel eller någon av alla andra mötesplatser där stormamman mötte och tog hand om sina barn.

Inga Hagström var ett socialt geni. Eller som folk runt henne ofta uttryckte det: "en som det tar lång tid att gå Hyttgatan ned för".

Som kommunalråd under ett par tuffa lågkonjunkturer stod Inga Hagström bakom beslut som gjorde invånarna ledsna och upprörda. Men det tycktes märkligt nog aldrig påverka hennes otroliga popularitet som person

På samma sätt som Sandvikenborna i just Inga Hagströms fall kunde skilja på sak och person var hon själv noga med att hålla isär vad människor gör och vilka de är.

Som kommunreporter under hennes allra tuffaste tid som politiker under krisen i början av 90-talet blev jag själv rejält utskälld av kommunalrådet Hagström som tyckte att något som stått i tidningen varit orättvist och hårdvinklat. Dagen därpå blev jag överraskande omkramad av människan Hagström som på något konstigt sätt fått reda på att en anhörig uppe i Jämtland var svårt sjuk och ville veta allt om hur det gick och hur jag mådde.

Inga Hagström var genomsnäll men bestämd. När hon började ana att någonting höll på spåra ur i ett internt möte i den inre maktcirkeln, berättas det, brukade handväskan åka upp på bordet och ansiktsfärgen bli högröd. Då darrade även de tuffaste grabbarna till och insåg att sista ordet redan var sagt.

I en intervju berättade Inga Hagström att "förtroendevald" var ett av de vackraste ord hon kände till.

– Att få ett förtroende av de människor man lever tillsammans med är fantastiskt fint att få uppleva, sade hon.

Inga Hagströms omvittnat höga kompetens hade räckt till betydligt tyngre förtroendeuppdrag på riksplanet än dem hon axlade i partistyrelsen. Förfrågningarna var många, men svaret alltid nej.

– Jag kände alltid att det var här jag ville vara. Jag ville verka här hemma och få vara nära människorna, sade Sandvikens stormamma till Arbetarbladet i samband med att hon 2006 lämnade sitt sista tunga ordförandeuppdrag.

 

Mer läsning

Annons