Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken tvingas betala 1 miljon kronor efter sjabbel

/
  • Kommunen gav klartecken för bygge av lagerlokaler vid Bernö trädgårdcentrum. Men sedan blev det ett svartbygge, efter protester från grannar. Nu måste en av lokalerna rivas och det blir kommunen som får stå för kostnaden på drygt 1 miljon kronor.

Sandvikens kommun får ersätta Bernö trädgårdcentrum med en dryg miljon kronor.


Efter sjabbel med bygglov måste nu en förrådsbyggnad rivas.


Och kommunen får stå för kostnaden.

Annons

Bygg- och miljökontoret godkände för snabbt ett bygglov. Ett misstag som nu kostar kommunen en dryg miljon kronor.

Den utdragna processen inleddes efter det att kommunen för snabbt gav klartecken till ett bygge av två förråd vid Bernö trädgårdscentrum.

Eftersom grannar till fastigheten sedan motsatte sig byggnationen, blev förråden – som alltså godkänts av kommunen – helt plötsligt svartbyggen.

Lagerlokalerna byggdes på mark som normalt sett inte får bebyggas, så kallad prickmark.

Men grannarna motsatte sig inte byggnationen, och för att vara smidiga och hjälpa ett expanderande företag, godkändes bygget i förtid.

När grannarna sedan ändrade sig, och protesterade, får kommunen efter några vändor nu alltså ersätta Bernö trädgårdscentrum för att ett av lagren måste rivas.

– Nej, det fanns det inte. Vi hade klart gjort fel, säger kommunens kanslichef Yvette Axelsson.

Lennart Holmgren vid Bernö trädgårdcentrum måste nu alltså riva ett av sina förråd.

– Jag är nöjd. Eller, nöjd blir man väl aldrig, men vi har kommit överens nu, säger han om miljonersättningen.

Båda parterna säger att de nu är ense och att ärendet är utagerat.

– Nu går vi vidare och lämnar det bakom oss, säger Lennart Holmgren.

Den andra lagerlokalen får i nuläget stå kvar där den står. Länsstyrelsen sa nyligen nej till grannarnas överklagan om en ny detaljplan som låter byggnaden stå kvar.

Mer läsning

Annons