Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken växer så det knakar

Redan 2020 kan Sandviken ha över 40 000 invånare igen. Det visar den senaste prognosen.
Förra året var inflyttningen rekordstor och procentuellt ökade Sandviken betydligt mer än Gävle.
Bara 20 andra svenska kommuner hade snabbare befolkningstillväxt.

Annons

2014 växte Sandviken med 583 personer och ligger storleksmässigt på 67:e plats i Sverige. Vi behöver gå tillbaka till början på 1970-talet för att hitta samma positiva trend som nu.

Då expanderade Sandvik för fullt och kommunen spådde en positiv framtid i sina budgetplaner. Bostadsprojekten blomstrade. Norrsätra byggdes, sedan följde Björksätra och Vallhov som var tänkt att bli gigantiskt.

Närmare 44 000 invånare hade Sandviken och dess kommundelar när toppen nåddes. Men sedan dess har befolkningen sjunkit. Det finns två tydliga fall i befolkningskurvan, mellan 1980 och 1989 och 1993 till 2000. Båda kan härledas till stora nedskärningar på Sandvik.

Vallhovsprojektet hann stoppas innan området var fullt utbyggt och sedan dess har det också rivits en hel del flerfamiljshus för att anpassa bostadsbeståndet för den krympta befolkningen.

Senaste stålbadet som inleddes 2008 har inte påverkat invånarantalet i Sandviken lika mycket. Befolkningen har legat på ungefär samma nivå sedan 2000-talets början och har nu ökat fyra år i rad. Trenden är därmed bruten och i dag har Sandviken växtvärk igen.

I den reviderade prognosen som ska antas av kommunfullmäktige i dag, måndag, spår utredarna att Sandviken redan 2020 återigen kommer att ha över 40 000 invånare.

– En prognos blir aldrig mer än en kvalificerad gissning och vi kommer aldrig träffa i prick. 2014 växte vi enormt mycket. Några månader under våren stagnerade tillväxten, men nu ökar den igen. Det är viktigt att följa med hela tiden, samtidigt måste vi våga ha en långsiktig prognos också, säger Ann-Sofie Hedenström chef på kommunledningskontoret som tillsammans med utredaren Anna Boman tagit fram underlaget till politikerna .

Prognosen börjar nu likna den befolkningskurva som fanns fram till början på 1970-talet. Den här gången finns inte lika stark koppling till storindustrins behov av arbetskraft. I stället för att använda Sandviks statistik som underlag blickar prognosmakarna nu utåt i världen. En stor del av inflyttningen är utlandsfödda som antingen etablerar sig i Sandviken direkt när de får sitt uppehållstillstånd eller som flyttar hit från andra delar av Sverige.

– Migrationsverket har varit en viktig källa i vårt arbete, säger Ann-Sofie Hedenström.

Sandviken hör till de 20 kommuner i Sverige som procentuellt växte mest förra året. Ökningen är, i jämförelse med stadens storlek, större än i Gävle som också expanderar.

Samtidigt som en ökad befolkning ger ett större skatteunderlag och därmed mer pengar som kommunen har att röra sig med ställer det också krav på barnomsorg, skolor och äldreomsorg.

– Vi ser att antalet personer i åldrarna 19-65, det vill säga i arbetsför ålder, inte ökar lika mycket som unga och gamla. Det är en utmaning, säger Ann-Sofie Hedenström.

För kunskapsförvaltningen har fler elever gjort att kostnaderna ökat markant. Redan nu bedömer ekonomerna ett minus på 46 miljoner kronor mot budgeten och nu skrapar kommunen ihop pengar så gott man kan. Bland annat tillförs pengar från AFA-försäkringar som kommunen fått tillbaka. Och även den reservpott som flera andra nämnder inte behöver använda ska hjälpa till att täcka upp underskottet.

Kommande tre år beräknas Sandviken växa med 500 personer om året. Det innebär att även budgetramen utökas år för år. Bara nästa år har politikerna 112 miljoner kronor extra att fördela. Hur pengarna ska användas har majoriteten och oppositionen olika syn på. I kväll är det debatt i fullmäktige och politikerna ska spika definitiva ramar för 2016 och preliminära ramar för 2017 och 2018.

Detaljbudgeten tas först senare i höst.

– Det är viktigt att alla tar med sig den här reviderade befolkningsprognosen och att den i alla sammanhang finns med i planeringen, säger Ann-Sofie Hedenström.

LÄS MER:

Skrattar åt att de hamnade i Sandviken

Mer läsning