Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbor får fortsätta röntga sig i Gävle

Landstinget har inga planer på att åter öppna röntgenavdelning på Sandvikens sjukhus.
Det skulle bli både dyrt och svårt.

Annons

Det beskedet gav i går landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C).

Det är två Sandvikenpolitiker – Kerstin Johansson (M) och Sören Hedlund (FP) – som i en motion till landstingsfullmäktige föreslagit att den röntgenavdelning som lades ned 2005 åter skulle öppnas.

De anser att det är alltför krångligt för de hälsocentraler som finns på sjukhuset att behöva skicka patienterna till Gävle när de behöver röntgas.

Men Sandvikenborna får räkna med att resa även i fortsättningen. Sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck (C) förklarade att det inte finns några planer på att öppna mottagningen igen. Patientunderlaget anses inte tillräckligt.

Inte heller är avstånden i Gästrikland så långa att det motiverar röntgen på flera orter. När det fanns röntgen i Sandviken kom dessutom nära hälften av patienterna från Gävle eller Norduppland.

– Det skulle också krävas investeringar. Specialanpassade lokaler måste göras i ordning och det skulle behövas två röntgenlabb som kostar 4–5 miljoner kronor vardera, säger Hannah-Karin Linck (C).

Kerstin Johansson (M) ifrågasatte om kostnaderna verkligen är så stora och om det behövs två labb. Sören Hedlund nöjde sig med at konstatera att han inte var nöjd med svaret.

– Jag är besviken!

Mer läsning

Annons