Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenborna får betala mer för vattnet

Priset för vattnet i Sandviken höjs med tolv procent enligt ett förslag som ska nu ska behandlas politiskt. För en typvilla med en förbrukning på 150 kubikmeter blir kostnadsökningen 625 kronor per år.

Annons

VA-verksamheten, som sköts av kommunägda Sandviken Energi AB, lever sedan några år tillbaka delvis på lånade pengar. Det är därför energibolaget nu går till kommunen och begär att få ändra taxestrukturen och samtidigt göra en stor avgiftshöjning.
– Vi måste få ordning och reda på det här så att vi kan balansera det årliga resultatet och finansiera planerade investeringar, säger Alfons Kubulenso, Sandviken Energis vd.Eftersatt underhåll av vattenverk, avloppsreningsverk och rörnät är en av anledningarna till den föreslagna taxehöjningen.
– Ett branschproblem, menar Kubulenso.


Sandvikens VA-verksamhet har dessutom skulder kvar att betala av efter de stora vattenproblemen 2004 som kostade mångmiljonbelopp i form av bland annat övertidsarbete och kundersättningar. Detta sedan vattnet blivit odrickbart i stora delar av centralorten.


Eftersom vattentjänstlagen föreskriver att VA-kostnaderna ska betalas av kunderna i ett nollsummespel är det inte tillåtet för kommunen att skjuta till skattepengar för betala bort skulderna. Energibolaget får inte heller tillföra pengar från andra affärsområden. Några andra alternativ än att antingen höja avgifterna eller fortsätta skjuta problemen i framtiden finns därför inte.


Efter behandling i kommunstyrelsen är det meningen att kommunfullmäktige ska besluta om avgiftshöjning i slutet av mars och att taxan ska träda i kraft 1 maj.

Mer läsning

Annons