Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenelever chattar med polisen

Sandvikens gymnasieelever kan ställa frågor till polisen via ett diskussionsforum på nätet. Fyra poliser är utbildade för att svara på ungdomarnas funderingar. Nu vill Hofors följa efter.

Annons

Är det olagligt att trimma moppen och vad händer om någon upptäcker det? Ungdomar kan ha många funderingar kring lag och rätt. Sedan en tid tillbaka kan gymnasieelever och skolpersonal som har tillgång till skolintranätet ”First Class” ställa frågor till polisen som lägger in svaren i ett särskilt diskussionsforum.

– Idén kommer ursprungligen från Hudiksvall, de har hållit på med samma sak under lång tid och gensvaret har varit väldigt bra, säger PO Granath på polisen i Sandviken.

Forumet kallas ”Blåljus” och fungerar som en kontakt mellan elever, skolpersonal och polis.

– De kan ställa frågor, få information om olika saker och ge oss på polisen tips. Ibland så träffas vi också på riktigt, säger Granath.

Fyra poliser i Sandviken håller koll på forumet och lägger ut svar på de frågor som dyker upp. I projektet ingår också fysiska möten med polisen som besöker gymnasieskolan varannan fredag.

– Då finns vi på plats och ungdomarna har chans att söka upp oss. Vi går också omkring och minglar på skolan och beroende på om något särskilt har hänt eller händer besöker vi vissa klasser.

Elevhälsan och ungdomsmottagningen i Hofors har dragit i gång en kampanj för att öka polisens information till kommunens ungdomar och nu sneglar de mot Sandviken.

– Det verkar fungera jättebra med ”Blåljus” och det skulle vara perfekt att kunna ha det även här, säger kurator Annika Borgström.

PO Granath håller med om att det har fungerat bra i Sandviken hittills och är öppen för att utveckla arbetet i flera kommuner.

– Det kommer mer och mer frågor hela tiden, när vi går till skolan skapar vi en tillgänglighet. Och det är kul att höra att Hofors är intresserade och det kan säkert bli något av det även där.

Frågorna besvaras av poliserna när det finns tid över och bara seriösa frågor får svar.

– De oseriösa frågor som kommer in trycker vi bort, det här ska vara en seriös sida. Annars skulle vi få alldeles för mycket att göra, säger PO Granath.

Mer läsning

Annons