Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenföretagare krävs på miljoner för skattefusk med luftfakturor

/
  • Sandvikenföretagaren hävdar att han gärna gör affärer med kontanter. Men Skatteverket menar att han smitit undan skatt på miljonbelopp.

En företagare i Sandviken anklagas för att ha gjort affärer med falska fakturor och på det sättet fuskat med momsen, betalat svarta löner och smitit undan skatt på flera miljoner kronor.
Nu kräver Skatteverket att han personligen ska betala över 2,3 miljoner kronor i ytterligare skatt för åren 2011–2013.

Annons

Större delen av "luftaffärerna" har gjorts med en annan företagare som vi här kallar "konsulten". Parallellt med skattegranskningen så driver polisen en förundersökning där båda personerna är misstänkta för brott.

Det är konsulten som ska ha skrivit ut de falska fakturorna. De falska fakturorna ska ha fungerat som täckmantel för att företagaren skulle kunna göra momsavdrag och betala svarta löner.

Under åren 2011–2013 har företagaren bokfört fakturor från konsulten på 2,7 miljoner kronor – fakturor som enligt Skatteverket handlar om rena "luftaffärer", eller snarare svarta affärer.

Företagaren hävdar att han betalat närmare 2,3 miljoner kontant ur egen ficka. "Mycket märkligt", tycker Skatteverket som gör bedömningen att företagaren i så fall spenderat cirka 2 miljoner kronor mer än han haft tillgång till i kontanta pengar.

"Detta är naturligtvis inte möjligt i praktiken", skriver Skatteverket i beslutet som blev klart dagarna före jul.

Företagaren, som driver flera bolag i Gästrikland, tillbakavisar anklagelserna om skattefusk. Han hävdar att alla affärer är riktiga och säger sig kunna visa upp samtliga varor som fakturerats.

Enligt fakturorna handlar det bland annat om begagnade datorer, möbler, svetsutrustning, rörmokeri och flytthjälp.

Också konsulten försäkrar i förhör att affärerna är verkliga affärer. Han ger några exempel på hur det ska ha gått till.

En typisk affär är att han känner någon som har tre svetsar till salu. Konsulten säljer då svetsarna och fakturerar kunden. Sedan får svetsaggregatens ursprunglige ägare betalt av konsulten som behåller provisionen.

Han förmedlar också personal. Om en firma har tre personer som inte är sysselsatta för tillfället så kan konsulten förmedla kontakten. För det får konsulten betalt fem kronor per arbetad timme.

Företagaren hävdar i förhör att affärerna betalats kontant eftersom konsulten ville ha det så, antagligen för att denne inte hade något bankkonto. Företagaren uppger också att han är van vid kontanta affärer och brukar ha mycket kontanter hemma.

Skatteverkets handläggare håller med om att det är "mycket sannolikt" att varorna köpts in men då från andra personer eller företag som inte varit momsregistrerade. För att företagaren ändå ska kunna göra avdrag för ingående moms så har man konstruerat affärerna med falska fakturor, menar Skatteverket.

Granskningen av konsultens räkenskaper visar att denne saknar ordnad bokföring. Han har inte redovisat verksamheten i sina inkomstdeklarationer. Det som syns där är inkomster från Försäkringskassan.

Vid husrannsakan hos konsulten hittades utgående fakturor på miljonbelopp men inga inköpsfakturor på några större summor. Om han verkligen drivit verksamheten som de utgående fakturorna visar så borde det också ha funnits inköpsfakturor, menar Skatteverket.

Enligt Skatteverket har konsultens rörelse bestått av försäljning av varor i mindre omfattning. Därutöver har det handlat om falska fakturor, bland annat till den aktuella företagaren.

Förutom att företagaren personligen krävs på ytterligare skatt så kräver Skatteverket också att hans bolag betalar ytterligare moms och arbetsgivaravgifter. Ett av bolagen ska betala drygt en miljon kronor extra till staten.

Om man får tro konsultens deklarationer så hade han 2013 en taxerad inkomst på 127 000 kronor. Nu höjer Skatteverket hans inkomst och kräver att han pungar ut med runt 2 miljoner kronor för moms som han inte betalat.

Läs också: Sandvikenföretagare misstänks för skattebrott.

Sedan drygt ett år tillbaka pågår en brottsutredning mot de båda Sandvikenföretagarna. De misstänks för bokföringsbrott och skattebrott.

Förundersökningen leds av en åklagare vid ekobrottsenheten i Uppsala. De båda företagarna har förnekat att de begått brott.

***

Gilla Arbetarbladet på Facebook för senaste nytt direkt i ditt flöde.

Mer läsning

Annons