Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenhus informerade inte om asbestsanering

/

När fastigheten skulle renoveras upptäckte hyresgästerna att asbestcontainrar stod på gården. Trots att ingen information om asbestsanering hade gått ut.

Annons

Det var i samband med ett stambyte i fastigheten som hyresgästerna i södra Björksätra upptäckte asbestcontainrar på gården. Information om att huset skulle renoveras hade gått ut till de boende – men där stod inget om asbest. Efter att saneringen pågått i några veckor möttes de av nästa överraskning. En avspärrad källare och en hälsning om att om de boende inte respekterade avspärrningen skulle tvättstugan spärras av.

Enligt saneringsfirman ligger ansvaret att informera de boende hos fastighetsägaren, i det här fallet Sandvikenhus, om renoveringen och vad den innebär. Juridiskt sett har Sandvikenhus ingen skyldighet att informera de boende då de inte kommer i direktkontakt med asbesten, men enligt Hyresgästföreningen brukar man göra det för att undvika oro från hyresgästerna. Asbest är sedan 90-talet ett av de mest kända miljögifterna.

– Som alltid är det bättre att köra med öppna kort och informera de boende. När det kommer till saker som asbest blir man som hyresgäst lätt orolig. Det hör till god sed att informera om helt enkelt, säger Susanna Strandberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Asbesten finns både i källaren och vissa lägenheters kök. Saneringen riskerar enligt saneringsfirman inte att utsätta de boende för direktkontakt med asbesten.

Katrin Carlsson, teknisk chef på Sandvikenhus, håller med om att de kunde ha varit bättre på att kommunicera med de boende men anser inte att företaget gjort sig skyldiga till klander.

– Visst borde vi ha varit tydligare i den information vi skickade ut. Samtidigt står det på säckarna och containrarna att det är asbest i dem.

Mer läsning

Annons