Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenhus kan tvingas riva runt 100 lägenheter

/
  • Här behövs det rivas. I tidigare rivningsplaner som Sandvikenhus haft har husen på Smassens väg norr om Sätragatan i Björksätra samt fyra hus på Tallbacksvägen i Norrsätra pekats ut som möjliga rivningsobjekt. Nu ska ledningen för Sandvikenhus utreda vilka av dem som är lämpligast att riva. I december ska styrelsen fatta beslut i frågan.
  • Här byggs det nytt. I juni startade andra etappen av bostadsbygget på Kanalgränd. Sandvikenhus styrelseordförande Håkan Bengtsson skötte spakarna när första skoptaget togs.
Foto: Britt Mattsson

Sandvikenhus har för många tomma lägenheter. Nu måste bostadsbolaget de närmsta två åren riva 100 lägenheter i norra Björksätra och Norrsätra.

– Det är självfallet aldrig roligt att riva, men vi fasar ut mindre attraktiva bostäder för att satsa i centrum där vi har efterfrågan, säger Sandvikenhus vd, Patrik Skoglund.

Annons

Sandvikenhus har som långsiktigt mål att ha 97 procent av sina lägenheter uthyrda år 2010. I fjol vid den här tiden, efter några år av positiv befolkningsutveckling, såg man också ut att vara på god väg att lyckas med det. Då stod endast 128 av det kommunägda bostadsföretagets lägenheter tomma.

Men i dag, ett år senare, har uthyrningsbilden ändrats dramatiskt. Nu är antalet tomma lägenheter uppe i 240.

– För att ha en uthyrningsgrad på 97 procent får det bara vara 130 tomma lägenheter, säger vd:n Patrik Skoglund.

Förklaringen till att antalet tomma lägenheter ökar kan vara både den rådande lågkonjunkturen, med före detta Sandvikanställda som söker sig bort från kommunen, och att Sandvikenhus byggt nya bostadshus vid Kanalgränd.

Nu har Sandvikenhus ledning fått styrelsens uppdrag att anpassa lägenhetsbeståndet så att det blir balans mellan utbud och efterfrågan. Det handlar om att riva 50 lägenheter nästa år och 50 ytterligare 2011. Husen som kan bli aktuella för rivning ligger i norra Björksätra och i Norrsätra.

Beslut om exakt vilka bostadshus det blir ska tas på styrelsemötet i december, med en grundlig utredning som underlag. Efter det kommer berörda hyresgäster att informeras.

– De kommer även att erbjudas nya lägenheter med förtur, säger Patrik Skoglund.

För tio–femton år sedan hade Sandvikenhus problem med en extremt stor andel outhyrda lägenheter. När läget var som sämst stod stadigt 600–700 lägenheter tomma. Mellan 2003 och 2005 tvingades man därför riva 500 lägenheter.

– Redan då varnade vi för att det kunde bli fler om det visade sig att det inte räckte. Och nu blir det så, säger Håkan Bengtsson, ordförande för Sandvikenhus styrelse.

Men helt säkert att bostadsföretaget verkligen måste riva just 100 lägenheter är det inte.

– Vi väljer att dela upp rivningarna i två steg, för att se hur marknaden utvecklas. Kanske behöver vi bara ta bort 50 lägenheter, säger Håkan Bengtsson.

Samtidigt fortsätter Sandvikenhus satsningar i centrala Sandviken. Etapp 2 av Kanalgränd ska stå färdig nästa år.

– Det handlar om att förädla vår produkt. Vi måste komplettera utifrån de behov som finns nu och framåt. Det är i centrum som vi har efterfrågan, det är här folk vill bo, säger Patrik Skoglund.

Mer läsning

Annons