Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenparet fria i väntan på domen

(Uppdaterad 20.50) Både mannen och kvinnan i Sandvikenparet som åtalats för påkörningen på Dalagatan i Sandviken i somras försattes på fri fot när rättegången avslutades före lunch på måndagen. Det betyder sannolikt att ingen av dem kommer att dömas för mordförsök.

Annons

Åklagaren Birgitta Fernlund yrkade på sex till åtta års fängelse för mordförsök för den åtalade mannen, mot hans nekande. Det är nu helt klarlagt att det var han som körde, och Fernlund anser att det inte går att tolka påkörningen på något annat sätt än att den var avsiktlig.
– Den svåraste frågan för rätten blir att avgöra vilken roll kvinnan spelade, fortsatte Fernlund.

Åklagaren ansåg det helt klarlagt att kvinnan hade motiv att skada sin exsambo, mot bakgrund av de förföljelser från honom som hon har vittnat om. Några av dessa finns dokumenterade i tidigare domar i tingsrätten.Åklagarens slutsats är att kvinnan fanns i närheten av olycksplatsen och ringde till mannen i bilen när hon såg exsambon komma ut på gatan. Därför ska hon också dömas till fängelse för medhjälp blev slutsatsen.

Det åtalade Sandvikenparets advokater pekade båda på den mycket speciella situation som paret har levt i, och den psykiska press de varit utsatt för i konflikten med kvinnans exsambo.
– Det här har varit ett mycket speciellt och annorlunda mål, förklarade advokat Lars Häggström som företräder mannen som körde bilen.


Han hänvisade till de många och långa brev han sedan i somras fått från sin klient där han förklarat hur han misstror samhällets förmåga att skydda dem från hans hustrus exsambo.
Han tyckte också att kvinnans uppfattning att livet i häktet var lugnt och skönt, sade en del om den situation de levt i tidigare.

Han framhöll i sin plädering att det finns gott om andra brottsrubriceringar än mordförsök som kan användas, om hans klient skulle dömas, ända ner till vållande av kroppsskada.
Kvinnans advokat Anna Ling framhöll att det inte finns några bindande bevis för att hon deltagit i att planera ett brott.


Domarens beslut blev att båda de åtalade skulle försättas på fri fot, i väntan på domen som kommer 29 december. En trolig slutsats av det är att domen i varje fall inte kommer att gälla mordförsök.

Mer läsning

Annons