Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens enda högskoleutbildning dras in till Gävle

Sandviken förlorar sina enda högskoleutbildning när programmet för internetteknologi i höst flyttas till Gävle. – Jag är milt sagt överraskad. Det känns som att få en smäll på käften, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, c

Annons

Den tvååriga utbildningen i internetteknologi som Högskolan i Gävle bedriver på Sandbacka Park i nära samarbete med företagen har varit mycket framgångsrik.

Studenterna har varit närmast garanterade att få jobb efteråt. De har till och med varit så eftertraktade hos praktikföretagen att många fått anställning innan de ens gått färdigt utbildningen.

– Det har varit en högre andel sökande till den här utbildningen än till övriga tekniska utbildningar inom Högskolan i Gävle, säger Leif Jansson, kommunens tillväxtchef.

För Sandvikens kommun har det också varit prestigefyllt att ha en välrenommerad högskoleutbildning mitt i företagsparken med ett 50-tal IT-företag.

Men nu har högskolan bestämt sig för att dra tillbaka utbildningen till campusområdet i Gävle. Höstens nya studenter börjar i Gävle. Tvåorna flyttar efter vid årsskiftet.

– Vi har gjort en samlad bedömning där vi tittat på ekonomin för att ha en utlokaliserad utbildning ihop med önskemål från de ämnesansvariga, säger Svante Brunåker, högskolans utbildningschef.

Möjligheten att sänka kostnaderna och samtidigt erbjuda IT-studenterna samarbete med andra studenter vid liknande program har vägt tyngre än närheten till företagen när högskolan gjort sin bedömning.

– När vi har ett vikande antal studenter måste vi se över hur vi kan göra det bättre, säger Svante Brunåker.

Men i Sandviken är besvikelsen stor.

– Självklart är det här tråkigt. Inte bara för oss utan för hela regionen. Att ha regionalt förankrade utbildningar som överensstämmer med näringslivets behov är viktigt för alla. Men tyvärr känns det som att Högskolan i Gävle är lite på defensiven, säger Leif Jansson.

Carl-Ewert Ohlsson uppfattar att det vid ett möte i våras gjordes en ömsesidig överenskommelse om att IT-utbildningen skulle få vara kvar i Sandviken om kommunen kunde locka fler förstahandssökande genom intensifierad marknadsföring.

– Det lyckades vi med. Vi gick från 11 till 19 sökande. Därför känns det som en smäll på käften när utbildningen ändå dras in till Gävle.

– Jag hoppas, säger Carl-Ewert Ohlsson, att det inte är lärarnas bekvämlighet som fått gå före studenternas möjlighet att få jobb.

Mer läsning

Annons