Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens församling körs över av stiftet

/
  • PÅ DUBBLA STOLAR. Sandvikenprästen Ulf Jensius väntas bli kyrkoherde även för Årsunda och Österfärnebo om förslaget till sammanslagning går igenom.

Sandvikens församling är på väg att bli överkörd när pastoratgränserna ritas om. Stiftsstyrelsen väntas om två veckor besluta om sammanslagning av Årsunda-Österfärnebo och Sandviken.

Annons

Uppsala stift har utrett två alternativa församlingskonstellationer inom Sandvikens kommun. Ett enda storpastorat för hela kommunen eller uppdelning i ett landsbygdspastorat och ett stadspastorat.

Men förslaget från arbetsutskottet är att stiftsstyrelsen ska välja en tredje variant. Ett stort pastorat med Sandviken, Årsunda och Österfärnebo men utan Ovansjö-Järbo.

– Resonemanget är att det måste göras någonting åt Årsunda-Österfärnebo med tanke på hur det ekonomiska underlaget ser ut och att Sandviken då är en bättre partner än Ovansjö, säger Willy Hagel, stukturhandläggare på stiftet.

Sandvikens församling har tidigare i sitt yttrande sagt nej till en sådan utökning.

– Kyrkans sätt att jobba bygger på relationer. Därför tror vi det kan uppstå svårigheter med stora geografiska avstånd, säger kyrkoherden Ulf Jensius.

Församlingarna har dock ingen vetorätt i den här typen av frågor. Bestämmer stiftsstyrelsen att Sandviken ska slås ihop med År-sunda-Österfärnebo blir det så. Dock knappast före 1 januari 2014.

– Då är det bara att göra någonting så bra som möjligt av det, konstaterar Ulf Jensisus, som väntas bli kyrkoherde i det nya pastoratet.

I Årsunda-Österfärnebo är man glada över den vändning som ärendet nu tagit. Församlingen föredrar Sandviken som partner före Ovansjö.

– Vi har inga akuta problem. Långsiktigt är vi dock en för liten enhet för att ha underlag för alla tjänster. Då är det bättre att ha framförhållning och passa på att göra en förändring nu när vi har två vikarierande präster och en kyrkokamrer som är på väg att gå i pension, säger Carl-Ewert Ohlsson, kyrkofullmäktiges ordförande.

Mer läsning

Annons