Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun kan få böta miljoner

Sandvikens kommun har fortfarande svårt att hitta platser på äldreboenden åt åldringar i tid. Hos Länsstyrelsen i Gävleborg ligger 24 ärenden som kan leda till böter på mångmiljonbelopp för Sandvikens kommun.

Annons

I dagarna har Länsstyrelsen i Gävleborg vänt sig till länsrätten i två ärenden som rör Sandvikens kommun. Domstolen kan tvinga Sandvikens kommun att betala drygt 1 miljon kronor.

Kommunen har inte verkställt beslut i tid och de drabbade är äldre människor som väntat i många månader på att få flytta in i ett äldreboende. De går i ovisshet, och både de och deras anhöriga utsätts för stress.

I det ena fallet fick en kvinna vänta i drygt åtta månader på att flytta in. Någonstans brast det i kommunens rutiner och kvinnans ärende blev liggande.

– Det var en elektronisk beställning som inte kom fram, säger Birgitta Hänninen, socialkonsulent vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Sandvikens kommun kan tvingas betala 330 000 kronor för den bortslarvade beställningen.

I det andra fallet har ett par fått vänta ett år och tio månader på att få flytta in i ett äldreboende. Det belopp som länsstyrelsen anser att Sandvikens kommun ska betala ligger på drygt 700 000 kronor.

Sedan två år är landets kommuner tvingade att rapportera beslut som inte verkställts till länsstyrelsen i respektive län. Hos Sandviken ligger för tillfället 24 ärenden som rör äldreomsorg. I december låg siffran på 48.

– Det visar att antalet icke verkställda sjunker och det pekar på att kommunen har lättare att verkställa beslut i dag, säger Birgitta Hänninen.

Sandviken ligger dessvärre i topp i länet. Gävle har till exempel bara ett fåtal. Enligt Birgitta Hänninen bottnar problemen i kommunens bristande förmåga i att planera.

– Problemen orsakas för det mesta av resursbrist, specifika önskemål från de sökande och att sökande tackar nej till det första erbjudandet, säger hon.

Men om länsrätten går på länsstyrelsens linje är oklart.

Knäckfrågan är om domstolen anser att besluten har verkställts inom rimlig tid. Ingen kan i dag med säkerhet svara på vilka effekter lagen har, det är fortfarande för tidigt för att kunna göra det.

– Vi går vidare med ärenden där vi tror att vi har framgång och där vi tror att vi kan få vägledning, säger Birgitta Hänninen.

I två tidigare ärenden har Sandvikens kommun dömts att betala böter, men dessa ligger hos kammarrätten och det dröjer innan de avgörs.

Mer läsning

Annons