Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun skrämmer husägarna

Sandvikens kommun uppmanar villaägare att mäta radon i sina hus.
Men risken att drabbas av lungcancer är mycket mindre än vad som framgår av brevet.
Det finns villaägare som menar att kommunen far med osanning.
– Det håller jag inte med om. Jag tycker inte att vi på något sätt ljuger, säger Ola Edström, chef för bygg- och miljökontoret.

Annons

I ett brev som har gått ut till villaägare i Sandviken, uppmanar kommunen invånare med hus att mäta radonhalten. Bygg- och miljökontoret skriver i brevet: ”Höga radonhalter kan bidra till att orsaka lungcancer och speciellt rökare löper stor risk att drabbas. Enligt SSI (Statens strålskyddsinstitut) orsakar radon i bostäder cirka 500 lungcancerfall per år”.

Rökare som drabbas

Det som inte framgår, och som villaägare som fått brevet reagerar mot, är att det av de 500 fallen nästan bara är rökare som drabbas av lungcancer. Endast tio procent är ickerökare, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. ”Risken för icke-rökare att få lungcancer på grund av radon är däremot liten”, skriver de på hemsidan.

”Men den upplysningen hemlighåller kommunen i sitt brev”, skriver insändarskribenten ”Villaägare i Sandvikens kommun” (Arbetarbladet 1 oktober), som vidare menar att kommunen ljuger och får villaägare att dra på sig onödiga kostnader för radonmätningar.

Tillbakavisar anklagelserna

Ola Edström, chef för bygg- och miljökontoret, håller inte med.

– Jag tycker inte att vi på något sätt ljuger. Däremot kunde vi självklart ha varit tydligare med att det bara är 10 procent av ickerökarna som drabbas av lungcancer i radonhus. Men det ändrar inte vår rekommendation att Sandvikenbor ska mäta radon i sina hus.

I brevet som kommunen har skickat ut hänvisar de till att radonmätare återfinns på SSI:s hemsida, och framhåller Luleåföretaget MRM konsult AB, som de samarbetat med i många år. MRM erbjuder till rabatterat pris mätningar till Sandvikenbor. Tre mätdosor kostar då 360 kronor.

Mer läsning

Annons